68/B uygulanmasında idarenin takdir yekisi var mıdır? 76. madde atamasında mali haklar nasıl belirlenir?

02/12/2016 20:26:00
Yazdır

Soru

İYİ GÜNLER

GÖREVDE YÜKSELME SINAVI İLE 3. DERECELİ ŞEF KADROSUNA ATAMAM YAPILDI

1-ATAMA DİLEKÇEMDE 657 DM. KANUNU 68/B MADDESİ UYARINCA ATAMAMIN YAPILMASINI TALEP ETTİM . 68/B'NİN ŞARTLARINI TAŞIMAMA RAĞMEN KURUM MADDEYE GÖRE ATAMAYI GERÇEKLEŞTİRMEDİ. KURUMUN TAKDİR YETKİSİ VAR MIDIR?

2- ATAMA ÖNCESİ KADROM "MEMUR" DERECE VE KADEMEM 6/3 ATANDIĞIM KADRO 3. DERECELİ ŞEF KADROSU

3- ATAMA SONRASI AYLIK GÖSTERGE VE EK GÖSTERGEM 6/3 ÜZERİNDEN, TAZMİNAT, EK TAZMİNAT VE YAN ÖDEME PUANIM 3/1 ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ. BU UYGULAMA DOĞRU BİR UYGULAMA MIDIR. 3. DERECELİ ŞEF KADROSUNUN TÜM ÖZLÜK HAKLARINDAN YARARLANAMAZ MIYIM?

KONU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPARSANIZ MEMNUN OLURUM.

Cevap

657 Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesinde; "B) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır..

Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz." Hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 76. maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.

Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.

Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.

Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır.

Sonuçta,

1- 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi uyarınca atama yapma konusunda kamu kurum ve kuruluşlarının takdir yetkisi bulunmaktadır. Tıklayınız.

2-Atamanız 657 sayılı Kanunun 76. maddesine göre yapıldığından; şef kadrosunda gösterge ve ek göstergenizin kazanılmış hak aylık dereceniz (6/3) üzerinden, zam ve tazminatlarınızın kadro dereceniz (3) üzerinden tespit edilmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığını değerlendiriyoruz.

Bu soru 14,237 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam