Sözleşmeli öğretmenin askerliğe sevki adaylık nedeniyle ertelenebilir mi?

03/12/2016 17:40:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Milli Eğitim Bakanlığı'na Sözleşmeli Öğretmen olarak atandım. MEB tarafından yayınlanan resmi yazıda sözleşmeli öğretmenlerin de adaylık sürecine tabi oldukları belirtilmiştir. MEB'de görev yapan kadrolu öğretmenler adaylık sürecinde askerlerini tecil ettirebilmektedir. Ben de MEBBİS'te de yazdığı üzere Aday Sözleşmeli Öğretmen statüsünde bulunmaktayım ve adaylık eğitiminden geçmekteyim. Askerlik tecilim yaklaşık 2 ay sonra sona erecek. Adaylık süreci sebebiyle bulunduğum İlçe MEB'e giderek askerliğimin tecil edilmesi yönünde talepte bulundum. Fakat sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenler gibi böyle bir hakkı olmadığı cevabı aldım. Bizim adaylık sürecimiz ne olacak? Askerlik tecili için ne yapmalıyım? Adaylık sürecim kesintiye uğrarsa bu durumda ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim? Vereceğiniz değerli cevaplar için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Cevap

Askerliğe sevk işlemleri Milli Savunma Bakanlığı Sevk Tehiri İşlemleri Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.

Bu yönetmeliğin 12/a maddesindeki hüküm şu şekildedir:

"a) Herhangi bir kamu kurumuna aday memur olarak atanacağını belgelendirenlerin askerlik hizmetine sevkleri, bir celp dönemi tehir edilebilir. Staj veya aday memur olarak görev yapanların sevkleri ise, bağlı bulundukları kurumlarının kanun ve yönetmeliklerine göre, Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilecek süreler kadar tehir edilebilir."

652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'nın ek 4. maddesinde sözleşmeli öğretmenlerin, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 17. Maddesinde "Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, 17/4/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlık Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce yapılacak planlama doğrultusunda adaylık eğitimine tabi tutulur." hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca aynı Yönetmeliğin 23. maddesinde " (1) Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin pozisyonu saklı tutulur ve bunlar istekleri halinde ayrıldıkları eğitim kurumunda yeniden hizmete alınır.

(2) Yeniden hizmete alınacak sözleşmeli öğretmenlerin;

a) Sözleşmelerinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış olmaları,

b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere yazılı talepte bulunmaları,

gerekir.

(3) Bu maddenin ikinci fıkrasına göre yazılı talepte bulunanlar, yazılı taleplerini takip eden en geç otuz gün içinde sözleşmeli öğretmenliğe döndürülür.

(4) Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek sözleşmeli öğretmenler ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.." hükmü bulunmaktadır.

Sonuçta,

1-Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak olsalar da "aday memur" sayılamayacaklarından bu sebebe dayanarak askerlik sevki tehirinin mümkün olamayacağını değerlendiriyoruz.

2-Terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere başvuruda bulunmanız halinde en geç otuz gün içinde sözleşmeli öğretmenliğe döndürüleceğinizi, adaylık süreci tamamlanmadan askerlik hizmetine sevkiniz gerçekleşirse, adaylık sürenizin askerlik hizmeti süreniz kadar uzatılacağını düşünüyoruz.

Bu soru 31,532 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam