Eşi çalışmayan memurlara aylıksız doğum izni verilmesinde idarenin takdir yetkisi var mıdır?

04/12/2016 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben adliyede memur olarak çalışmaktayım. Eşimin doğum yapması sebebiyle erkek memura tanınan ücretsiz doğum izninden faydalanmak için komisyona dilekçe yazdım. Yaptığım görüşmede benden eşimin çalışıp çalışmadığına dair evrak istendi. Ben de böyle bir evraka gerek olmadığını söyledim. Bana bu iznin komisyonun elinde olduğu, ister vereceği isterse vermeyeceği söylendi. Ben de bu iznin benim yasal hakkım olduğunu komisyon takdirinin olmadığını kendilerine anlatmaya çalıştım. Kuruma verdiğim dilekçeye halen bir cevap verilmedi. Bu konu ile ilgili mağdur olan diğer memur arkadaşlarında olduğunu araştırmalarım sonucu öğrendim. Bu konu ile ilgili bir yazı yayınlamanızı rica ediyorum. Emeğinize sağlık.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108/B maddesinde "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir. " hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, 13/4/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Genel Tebliğinin "Ç) Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin" bölümünde "657 sayılı Kanunun değişik 108 inci maddesinin (B) fıkrasında düzenlenen doğum sebebiyle verilecek aylıksız izne ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

1) Aylıksız iznin süresi

a) Doğum yapan memur ile eşi doğum yapan memura istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir.

2) Aylıksız iznin kullanımı..

b) Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın isteği halinde yirmidörtaya kadar aylıksız izin verilecektir.." denilmiştir.

Sonuçta,

1-Devlet memuruna doğuma bağlı olarak verilen aylıksız izin hakkında idarenin takdir yetkisi bulunmamaktadır.

2-Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın doğum sebebiyle aylıksız izin verilmesi gerekmektedir.

Doğum iznine ilişkin ayrıntılı incelememiz için Tıklayınız.

Bu soru 8,404 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam