Kalınmayan günün konaklama bedeli, hangi halde harcırah olarak alınır?

07/12/2016 18:39:00
Yazdır

Soru

Soru: Çalışmakta olduğum Bakanlık tarafından bir otelde 21.11-25.11.2016 tarihlerinde düzenlenen seminere katıldım. 20.11.2016 tarihinde otele giriş yaptığımda otel görevlilerince 6 (altı) gün üzerinden (Cuma günü gecesi de dahil) konaklama ücreti peşin olarak alındı. Cuma gecesi kalmayacağımı söyleyerek 5 gece üzerinden ücret almalarını söyledimse de Bakanlığımızla otellerinin anlaşmalarının 6 gün üzerinden olduğu belirtildi. Seminerin son günü olan Cuma günü saat 18.00'de otelden ayrıldım. Seminer dönüşünde geçici görev yolluğunun ödenmesi için yaptığım yolluk bildirimi, çalışmakta olduğum kurum tarafından kalmadığım günün konaklama bedelinin tarafıma ödenemeyeceği gerekçesiyle kabul edilmedi. Ödediğim konaklama bedelinin geçici görev yolluğumda kabul edilmemesi doğru bir uygulama mıdır?

Cevap

Cevap: 6245 sayılı Harcırah Kanunun 33 üncü maddesi d bendi "Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç) yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak (...) (2) üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir." hükmünde olup 6245 sayılı Harcırah Kanunu Hükümleri Uyarınca Verilecek Gündelik ve Tazminat Tutarlarının belirlendiği H Cetvelinde "6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasına göre yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin hesabında gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, (d) fıkrasına göre yapılacak ödemelerde ise görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %50 artırımlı miktarı, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50 si, müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40'ı esas alınır." hükmü bulunmaktadır.

13.01.2016 tarih ve 29683 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Harcırah Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 40) "Konaklama giderleri" başlıklı 3 üncü maddesinin beşinci fıkrasında; "Aynı Kanunun 33 üncü maddesinin (d) fıkrasında yer alan "Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden ..." ifadesinden de anlaşılacağı üzere, geçici görevle başka bir yere gönderilenlere gündelik ödendiği sürece konaklama giderinin ödenmesi gerekmekte olup, gündelik ödenmeyen günler için konaklama giderinin de ödenmesine imkan bulunmamaktadır. Dolayısıyla, geçici görevle memuriyet mahalli dışına gönderilenlere söz konusu (d) fıkrasına göre konaklama giderinin ödenmesinde, 42 nci maddede belirtilen, yurtiçi gündeliklerin verileceği azami sürelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir." denilmiştir.

Söz konusu Kanun ve Tebliğ hükümlerine göre, yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere konaklama bedelinin gündeliğinin %50 artırımlı miktarının ödeneceği, geçici görevli kamu personelince ödenilen konaklama bedelinin harcırah olarak ödenmesi için "o gece orada kalma" şartının olmadığı, esas olanın belgelendirme olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca otellerde saat 12.00'den sonra ayrılanlar için o günün konaklama bedelinin alındığı da bilinmektedir.

Bu nedenle, geçici görevle başka bir yere gönderilen personelin yatacak yer temini için ödediği ücreti belgelendirmesi halinde konaklama giderinin gündeliğin %50 artırımlı miktarı oranında İdarelerce personele ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ödediğiniz ve belgelendirdiğiniz konaklama bedelinin kalmadığınız gerekçesiyle kabul edilmemesine dair Kurumunuz uygulamasının hatalı olduğunu düşünüyoruz.

Bu soru 7,468 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam