Yıllık iznin kısım kısım kullanılmasında engelli memurlara yönelik özel bir düzenleme var mıdır?

22/12/2016 21:32:00
Yazdır

Soru

Engelli memurun yıllık izinleri hakkında şöyle bir sorum vardı: 20 günlük yıllık iznimi istediğim kadar parça halinde kullanabilir miyim? Böyle bir hak var mı acaba? (Kanunlarda normalde toplamda en fazla 3'e bölebiliyoruz da.)

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102. maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, 103. maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükmü bulunmaktadır.

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde (Seri No: 154) yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıca, Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 03/12/2002 tarih ve 20515 sayılı 2002/58 nolu genelgesinin 3.maddesine göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılmaktadır.

Sonuç olarak:

1-Yıllık izin sürelerinin tespiti ve kullanımında engelli memurlara yönelik özel bir düzenleme bulunmamaktadır.

2-Yıllık izinlerinizi ihtiyacınıza göre toptan ya da istediğiniz defada kısım kısım talep edebilirsiniz. Mevzuatta yıllık iznin kısım kısım kullanılmasına yönelik herhangi bir sınır bulunmamaktadır.

3-Buradaki sınır, yıllık iznin kaçıncı defa talep edildiği değil, amirin uygun bulacağı zamanlarda kullanılabilmesidir. Tabi ki idare bu takdir yetkisini hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibi çerçevesinde kullanmalıdır.

Bu soru 7,461 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam