Doğuma bağlı aylıksız izin süreler, yıllık izin süresinin tespitinde dikkate alınır mı?

25/12/2016 11:14:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben .. Bakanlığında mühendis olarak çalışıyorum. 2011 yılında atandım. 3 yıl çalıştıktan sonra 2014-2016 arası doğum nedeniyle 2 yıl ücretsiz izin aldım. 7 aydır tekrar çalışıyorum. Fakat doktora eğitimimi tamamlamak ve küçük çocuğumla ilgilenmek için tekrar aylıksız izin almak istiyorum. Tekrar aylıksız izin almam mümkün müdür? Cevap verirseniz ya da bu konuya cevap verebilecek bir kişiye yönlendirirseniz sevinirim.

Cevap

Aylıksız izin düzenlemesi devlet memurları kanunun 108. Maddesinde yer almaktadır. Kanunun, 108. maddesinin E bendinde şu hüküm yer alamkatdır:

"Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hal veya genel hayata müessir afet hali ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz."

657 sayılı kanunun 36. maddesinde ise, doğum yapan memura aylıksız izin verilmesi halinde bu sürelerin her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır. İlgili hüküm şu şekildedir:

"Madde 36- C-8: 108 inci maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."

Kanunu hükümlerinden de anlaşıldığı üzere analık izni 29/01/2016 tarihinde yapılan değişiklikle hizmet süresine esas alınmaktadır.Yani aylıksız izinde geçen süreler hizmetinide değerlendirildiği için bu süreler yıllık izne esas hizmet süresinin tespitinde de dikkate alınacaktır.

Bu halde, toplam hizmet süreniz beş yılı geçtiği için aylıksız izin almak üzere idareye başvurabilirsiniz ancak kanun hükmü "verilir" değil "verilebilir" demektedir. Kanun bu konuda idareye takdir hakkı vermektedir. Ancak idarenin takdir hakkı keyfi kullanmayacağı için eğer size izin verilmezse ve idarenin keyfi hareket ettiğini düşünüyorsanız dava yoluyla aylıksız izne çıkabilirsiniz.

Bu soru 16,976 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam