Zabıta memuru, saat başı fazla çalışma ücretinden faydalanabilir mi?

30/12/2016 23:09:00
Yazdır

Soru

Merhaba, belediyede zabıta memuru 5393 sayılı Kanuna ve bütçe kanununa göre aylık maktu fazla çalışma ücreti (fazla mesai) almakta iken , bütçe kanunu K cetveli III. maddesi b bendine göre "İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme " den faydalanabilir mi ? (Fazla mesai maaşa ekleniyor, fazla çalışma saat ücreti ayrıca onay ile yapılıyor.)

Aynı personel aynı ay için her ikisinden birlikte faydalanabilir mi ?

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesinde "..Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir." hükmü bulunmaktadır.

2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) Cetvelinin III. FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ bölümünde "(A) Saat Başı Fazla Çalışma Ücreti:..

2- 657 sayılı Kanuna tabi personele, anılan Kanunun 178 inci maddesinde yer alan kısıtlamalara bağlı olmaksızın ve fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında;..

b) Her bir makam için aylık toplam 450 saati geçmemek üzere .. Büyükşehir ve İl Belediye Başkanları ile birlikte çalışan personele ayda 90 saati geçmemek üzere makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 1,93 Türk Lirasıdır.

5- Her ne suretle olursa olsun, özel kanunlarına göre fazla çalışma ücreti alanlara, yukarıdaki hükümlere göre ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez.

(B) Aylık Maktu Fazla Çalışma Ücreti:

1- Belediyeler ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarda (iktisadi işletmeler hariç), görevlerinin niteliği gereği 657 sayılı Kanunda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın zabıta ve itfaiye hizmetlerinde fiilen çalışan personele (destek hizmeti yürüten personel hariç), belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutar, fazla çalışma ücreti olarak maktuen ödenir.

2- Aylık maktu fazla çalışma ücreti alanlara, her ne ad altında olursa olsun ayrıca fazla çalışmaya yönelik olarak başkaca bir ödeme yapılmaz." hükmü bulunmaktadır.

Sonuçta belediye zabıta memurlarına fazla çalışmaları karşılığında 5393 sayılı Kanuna dayanarak yılı bütçe kanunlarında belirtilen tutarları geçmemek üzere ilgili belediye meclisi kararı ile tespit edilen tutarda aylık maktu fazla çalışma ücreti ödenmektedir. Bu nedenle Bütçe Kanununda geçen yukarıdaki ifadelere göre fazla çalışmaya yönelik başkaca bir ödeme yapılamayacaktır.

Sorunuz bağlamında, belediye zabıta memurlarının saat başı fazla çalışma ücretinden faydalanamayacağını düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam