Aylıksız izinde iken açığa alınan ve iade edilen, ücret hak eder mi?

02/01/2017 11:16:00
Yazdır

Soru

Ben 2 yıl süreli ücretsiz izin hakkımı kullanıyorken 1,5. yılında açığa alındım. Yaklaşık iki ay boyunca da açıkta kaldım. Ancak Allah'a hamdolsunki tekrar göreve iade edildim. Şimdi size sormak istediğim soru şu; açıkta geçen 60 günlük süreye ait herhangi bir ücret hakkım varmı, yani tarafıma ücret(maaşın üçte ikisi) ödenmeli midir? Ayrıca bu 60 günlük açıkta olduğum süre, ücretsiz iznime eklenecek mi? Yani normal bitil tarihine 60 gün daha eklenecekmi?

Cevap

Devlet Memurları Kanununda, doğum izinlerini verme konusunda idarenin bir takdir hakkı bulunmuyor. Memurun doğumdan dolayı aylıksız izinde talepte bulunması halinde bu iznin verilmesi zorunlu.

Bu bağlamda, verilen iznin kesilebileceğine dair bir hüküm de, 657 sayılı Kanununda bulunmuyor.

Bu bağlamda hakkınızda, aylıksız izniniz, sonlandırılmaksızın açığa alınma işleminin uygulandığını değerlendiriyoruz.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 141 inci maddesinde "Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir." denilmiş. Şahıs aylıksız izinde iken görevden uzaklaştırıldığına göre kendisine ödenen herhangi bir aylık olmadığından 1/3 kesinti yapılması da mümkün değil. Tekrar göreve iade edildiğinde de, aynen eski haline yani aylıksız iznine devam edeceğinden görevden uzaklaştırıldığı dönem için bir ödeme yapılmayacağını değerlendiriyoruz.

Doğum yapan memur için doğum sonrası analık izni süresinin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız izni için ise doğum tarihi milat niteliğinde olup, bu sürelerden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin verilebiliyor. Bu 24 aylık hiçbir şekilde uzatılamadığı için görevden uzaklaştırıldığı dönem aylıksız izne eklenmez diye düşünüyoruz.

Bu soru 7,552 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam