10 yıl boyunca görevden uzaklaştırılan memur, nasıl emekli olur?

06/02/2017 11:08:00
Yazdır

Soru

Merhaba

Babam 2003 yılında bir suçtan dolayı açığa alındı. Mahkeme sürecidir temyizdir derken 2013 yılına kadar açığa alınmış vaziyette bekledi. Tüm sürecin sonunda suçsuz bulunup göreve iade edildi. 1 aydan az bir süre daha çalışıp istifa etmeye karar verdi. sorum şu şekilde

1) Emekliliğe hak kazanabilmesi için askerlik borçlanmasını yatıracak sonrada emekli olacak. Acaba emekli olunca emekli ikramiyesi verilir mi?

2) Bunca yıl içerde biriken maaş kesintisi bize tebliğ edilmedi. Onu nasıl almalıyız.

Cevap

Değerlendirmemiz:

8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlayan Erkek memurların emekli olmasında 25 yıl hizmet süresi + Kademeli yaş grubunun tamamlanması kuralı bulunur. Bu durumu sağladığında emekli olabilirler.

Görevden çıkarılma, istifa etme, vb. gibi durumlarda da emekli aylığı bağlanabiliyor. Ancak, görevden çıkarılma durumlarında tüm çalışmaları memurluk ise emekli ikramiyesi de ödenebiliyor, tüm çalışmaları memurluk olmayıp, memurluk + SSK. veya Bağ-Kur birlikte olursa emekli ikramiyesi ödenmiyor.

İstifa etme durumunda çalışmaları ister memurluk olsun, ister memurluk + SSK veya Bağ-Kur hizmetleriyle birlikte olsun emekli ikramiyesi ödenir.

Bu konularda değerlendirmelerimiz sitemizde mevcut olup, ziyaret edebilirsiniz.

2003 yılında açığa alındıktan sonra 2013 yılında görevine iade edilmişse, Kurumunca bu aradaki görev aylıklarının ödenmesi ve SGK. kesintilerinin yapılması gerektiğini değerlendirmekteyiz. Bunun için emekli olma talebinden önce SGK.ya ve Kurumuna müracaat etmesini tavsiye edebiliriz.. Bu konuda Maliye Bakanlığının Genel Tebliği bulunmaktadır. Tebliği görmek için tıklayınız http://www.memurlar.net/haber/12986/

Bu soru 5,790 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam