Sözleşmeli personel (399) hizmetleri, aday memurluk süresinde hesaba katılır mı?

10/04/2017 20:35:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.

399 tabii KİT personeli (mühendis) olarak 3,5 yıl görev yaptım. Şimdi KPSS ile yine mühendis olarak 657 tabi bir kuruma atandım. Asaletimin onaylanması için daha önce asaletimin onaylandığı ile ilgili bir dilekçe de verdim. Acaba asil memur olabilir miyim? Hiç bir yerde bulamadım bu sorunun cevabını.

Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun adaylığa kabul edilme başlıklı 54. maddesinde "Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü, 55. Maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır. Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır. Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir." hükmü bulunmaktadır. Hükümlere göre sınavları kazanarak ilk defa devlet memuru olarak atananların aday memur olacağı belirtilmiştir.

1 yıldan 2 yıla kadar olan adaylık süresinin hesabında memurlukta geçen sürelerin esas alınabileceğini değerlendiriyoruz. KİT'lerdeki sözleşmeli personel ise 399 sayılı KHK'ye tabi olarak görev yapmaktadır ve devlet memuru sayılmamaktadır.

Sonuç olarak, sözleşmeli personel (399) olarak geçen hizmet sürenizin, asli memurluğa atama için öngörülen sürenin (1 yıldan 2 yıla kadar) hesabında dikkate alınamayacağını düşünüyoruz.

Bu soru 10,103 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam