Eşinin yurtdışında her ay doğum parası alması memura aile yardımı ödenmesine engel midir?

11/06/2017 12:08:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Ben bir kamu kurumunda memurum. Eşim yurt dışında doğum yaptı orda yaşıyor şuan doğum parası alıyor her ay. Ben aile yardımı için başvursam alabilir miyim? Sakıncası var mıdır? Eşimin Türkiye'de herhangi bir sigortası ya da aylık aldığı bir kurum yok. Teşekkürler.

Cevap

Devlet memurlarının aile yardımları (eş ve çocuk yardımı) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanunun 202. maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir. Dul memurların çocukları için yukarı ki fıkralar hükmü uygulanır. Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir. Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir." hükmü 203. maddesinde "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez." hükmü 204. maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır." hükmü 205. maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunda yer alan "sosyal güvenlik kuruluşundan aylık" deyiminin, SSK, Bağ-Kur, 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesine göre kurulmuş banka sandıkları veya Emekli Sandığı gibi kurumlardan alınan emekli, malüllük, dul veya yetim aylığı gibi unsurları ifade ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ödenen aylıklar (yaşlılık, malullük gibi) da bu kapsamdadır. Ancak, yabancı ülke mevzuatına göre ödenen sosyal yardımların bu kapsamda olmayacağını değerlendiriyoruz.

Sonuç olarak, menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşinize yurtdışında bulunduğu ülke tarafından sosyal yardım olarak her ay doğum parası ödenmesinin size aile yardımı ödenmesine engel olmayacağını düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam