Evlilik iznimi düğünden 3 ay sonra kullanabilir miyim?

12/09/2017 17:37:00
Yazdır

Soru

Değerli Memurlar Net yetkilileri, sorumu cevaplarsanız memnun olurum.

Önümüzdeki ayın sonunda (28 Ekim) Düğünüm var. Nikahımda aynı gün kıyılacak.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Mazeret izni" başlıklı 104 üncü maddesinde; Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verileceği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre evlilik iznimi düğün tarihim olan Ekim Sonu değil de düğünden 3 ay sonra 2018 yılı Ocak ayı içerisinde kullanabilir miyim?

Teşekkür ederim.

Cevap

Memurların ve KİT sözleşmeli personelinin evlilik izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104/B maddesindedir:

"Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."

Mazeret izinleri adı üstünde evlilik, doğum, ölüm gibi mazeret oluşturan olay ve durumlar gerekçesiyle verilmektedir.

Bu nedenle evlilik sebebiyle mazeret izninin resmi nikah tarihinden (DPB görüşüne göre nikah ve düğün farklı tarihlerde ise memurun tercihine bakılarak düğün tarihinden) başlamak üzere kullandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Sorunuza göre nikah ve düğün tarihinden üç ay sonra evlilik izni kullanılması mümkün gözükmemektedir.

Bu soru 6,433 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam