Torba kadroda sayılması için özeldeki hizmetlerimin mesleğimle ilgili olması şart mı?

17/09/2017 15:51:00
Yazdır

Soru

Merhaba.Bağ-kur'a tabi hizmetlerimin 3/4'u goz onune alindiginda torba kadro uygulamasi kapsaminda 1. veya 2.dereceye yukselebilme imkanina sahibim, ancak idare tarafindan mezun oldugum meslekle ilgili olmamasi sebebiyle bu hizmetim degerlendirilmiyor, ne yapabilirim?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi:

"B) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır."

68/B den yararlanmanın şartları hizmet süresini tamamlamak ve yükseköğrenim görmüş olmaktır.

Maddede bu konuda bir şart olmadığından özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştığınız sürenin mesleğiniz ile ilgili olmasının 68/B açısından önemi olmadığını düşünüyoruz. Resmi olarak belgelendirebildiğiniz süreler hesaba dahil edilecektir. Durumunuzu belirterek kurumunuza başvurmanız uygun olacaktır.

Bu soru 6,382 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam