Sözleşmeli personel 1416'ya göre yurtdışına gidebilmek için ücretsiz izin alabilir mi?

28/09/2017 22:36:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Bir Bakanlıkta 4/B sözleşmeli Mühendis olarak görev yapıyorum. 1416 Sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Kanunu çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı bursu kazandım ve Amerika'ya Yüksek Lisans eğitimine gitmek için ücretsiz izin talebinde bulundum. 4/B sözleşmeli kadroda olduğum için olumsuz cevap verdiler. Hiç bir şekilde ücretsiz izin almam mümkün değil mi onu öğrenmek istiyorum teşekkür ederim.

Cevap

1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Kanununun 21. Maddesi:

"Kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak çalışırken bu Kanun kapsamında yurt dışına gönderilmeye hak kazananlara, öğrenim süreleri boyunca kurumları tarafından aylıksız izin verilir. Bu kişiler öğrenimlerini başarıyla tamamlayıp mecburi hizmet yükümlülüklerini ifa etmek üzere aylıksız izinli olarak ayrıldıkları kadrolarına döndükten sonra, adına öğrenim gördükleri kurumların ilgili kadrolarına en geç altı ay içerisinde naklen atanırlar. Aylıksız izin sebebinin ortadan kalkmasından itibaren iki ay içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır."

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin (B) bendi uyarınca 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde "Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar" çıkarılmıştır.

Sözleşmeli personelde ücretsiz izin bulunmamaktadır. Doğum ve askerlik hallerinde sözleşmesi fesihedilmekte ancak pozisyonu saklı tutulmakta mazereti bitince de tekrar sözleşme imzalamaktadır. Esasların ek 1. Maddesi:

"Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır."

Sözleşmeli personelin 1416 sayılı Kanundan yararlanmak için ücretsiz izin alması mümkün gözükmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam