Eşimin görevi sebebiyle 108/D'den aylıksız izin alabilir miyim?

04/10/2017 23:02:00
Yazdır

Soru

Rotasyona tabi personel olmam sebebiyle 5 yılımı doldurmama rağmen ücretsiz izin talebim kabul edilmedi. Eşim askeri personel, 657 sayılı kanunun 108/d maddesi kapsamında '"Diğer personel kanunlarına tabi olanlar" memur eşlerine ücretsiz izin verilir.' denmekte olup bu talepte bulunulabilir miyim? Hangi şartlarda bu ücretsiz izni kullanabilirim?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108. maddesi:

"Özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine aylıksız izin verilenler de dahil olmak üzere burslu olarak ya da bütçe imkanlarıyla yetiştirilmek üzere yurtdışına gönderilen veya sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanan veya en az altı ay süreyle yurtdışında geçici olarak görevlendirilen memurlar veya diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile yurtdışına kamu kurumlarınca gönderilmiş olan öğrencilerin memur olan eşleri ile 77 nci maddeye göre izin verilenlerin memur olan eşlerine görev veya öğrenim süresi içinde aylıksız izin verilebilir."

Buna göre 108/d maddesindeki izni alabilmeniz için eşinizin:

1.Memur veya diğer personel kanunlarına tabi sayılması

2.Özel burs alarak aylıksız izinle yurtdışına gitmesi

3.Yetiştirilmek amacıyla yurtdışına görevlendirilmesi

4.Sürekli görevle yurtiçine ya da yurtdışına atanması

5.En az altı ay süreyle geçici olarak yurtdışında görevlendirilmesi

6.Yabancı memleketlerin resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlarda görev alması gerekmektedir.

Askeri personel "diğer personel kanunlarına tabi olanlardan" sayılmaktadır.

Sonuç olarak yurtiçinde sürekli görevle atanan askeri personel durumundaki eşinizin görev süresi boyunca 108/D'ye istinaden aylıksız izin alabileceğinizi düşünüyoruz.

Ancak izni verip vermemekte kurumunuzun takdir yetkisi bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam