108/E iznini kullanmak için mazeret bulunması şart mıdır?

16/10/2017 22:07:00
Yazdır

Soru

Ben bir kamu kurumunda memurum. Engelli bir bebeğim oldu, bir yaşında kaybettim ve ardından 2 yıldır tüp bebek tedavisi görüyordum. Tüm bu süreçler nedeniyle çok yıprandım ve 657 Sayılı Kanunun 108/E bendi gereğince beş yılını dolduran devlet memurunun aylıksız izin alabileceği maddesine istinaden 6 ay aylıksız izin aldım. Mazeret olarak hem bu yaşadıklarımdan yıprandığımı, çalışacak durumda olmadığımı, kendimi toparlayıp görevime devam etmek istediğimi hem de tüp bebek transferi sonrası riske atmamak için evde dinleneceğimi belirttim. Tedavi başarısız oldu gebeliğim devam etmedi ve ben izne devam ettim. Üç ay sonra kurumdan beni aradılar ve hamile olmadığım için 10 gün içinde işe başlamam gerektiğini mazeretimin ortadan kalktığını. Zaten 10 günlük süre çoktan geçtiği için memuriyetten çekilmiş sayılacağımı söylediler.

Sorum şu ;108/E bendi kapsamında mazeret olması şartı yok, memura isteği halinde verilir diyor. Ayrıca ben sadece gebelik nedeniyle değil kendimi toparlamak için de yazdım gerekçeme . Bu durumda ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıksız izinlerin sayıldığı 108/E maddesi:

"Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği halinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim, olağanüstü hal veya genel hayata müessir afet hali ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz."

657 sayılı Kanunun 108/F maddesi:

"Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması halinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen on gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır."

108/F maddesindeki hükmün mazeret sebebiyle (doğum, yurtdışı, görev değişikliği, refakat, evlat edinme gibi) alınan aylıksız izinler için geçerli olduğunu düşünüyoruz.

108/E deki izin mazeret sebebiyle alınan bir izin değildir. Kanunda bu iznin alınabilmesi için bir sebep de şart koşulmamıştır. Burada memurun isteği ve kurumun uygun görmesi yeterlidir. Bu iznin kullanımında ve bitiminde memurun belirttiği mazeretin önemli olmadığını düşünüyoruz.

Yani durumunuza göre çekilmiş sayılmanız mümkün değildir.

Hakkınızda olumsuz bir işlem yapılırsa itirazlarınızı belirterek yazılı şekilde kurumunuza başvurmanız uygun olacaktır. Kurumun işlemi düzeltmemesi halinde yargı yoluna başvurmanız da mümkündür.

Bu soru 19,726 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam