Atamam yapıldı, mazeret dilekçesi verdim kurum dikkate almadı ne yapmalıyım?

26/10/2017 22:04:00
Yazdır

Soru

.... Dava Takip Memuru olarak görev yapmaktayım. ... kendi isteğim ile İMD olarak atamam yapıldı fakat gitmemek için mazeret dilekçesi sundum. Mazerete ilişkin cevap verilmeden İnsan Kaynaklarımıza ilişiğini kesin yeni görev yerine başlatın denmiş. Ne yapmam gerekiyor. acil cevap verebilir misiniz?

İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62. Maddesi:

"İlk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle;

a) Aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü,

b) Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini,

İzleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar. Savaş ve olağanüstü hallerde bu süre Bakanlar Kurulu Kararı ile kısaltılabilir.

Yukarıdaki süreler;

1 - Kanuni izinlerin kullanılması veya geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanan memurlar için iznin veya geçici görevin bitimi,

2 - Hesaplarını, yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan sayman ve sayman mutemetleri için devrin sona ermesi,

3 - Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği,

tarihinde başlar."

657 sayılı Kanunun 63. Maddesi:

"Başka yerdeki bir göreve atananlardan 62 nci maddedeki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamıyanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamıyanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar."

Diğer kadroya atamanız tebliğ edilince 62. ve 63. maddelerdeki sürelerde yeni görevinize başlamanız gerekir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmadan yeni göreve başlamazsanız memurluktan çekilmiş sayılırsınız. Mazeret bildirmenizin belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler kapsamında görülmeyeceğini düşünüyoruz.

Sonuçta süresi içinde yeni görevinize başlamanız gerekiyor. Ancak sonrasında atama işleminizin gözden geçirilmesi için kurumunuza müracaat edebileceğinizi ya da hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız dava açabileceğinizi de belirtelim.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam