Yarım gün iznindeyken diğer izinleri kullanırsam doğum sonrası aylıksız izin başlangıcı değişir mi?

04/11/2017 10:58:00
Yazdır

Soru

p>Merhabalar,

Eşimin kurumunun insan kaynakları analık izni bitiminde 2 ay süreyle yarım gün çalışma hakkından faydalanıldığı takdirde yıllık izin ve sağlık raporu kullanılamayacağını kullanılması durumunda ücretsiz izin başlangıç tarihinin hesaplanmasında kullanılan izin ve rapor süresinin düşeceğini söylemekteler.

Yardımcı olursanız sevineceğim 2 sorum bulunmaktadır.

a-104 üncü maddenin (F) fıkrasından yani 2 ay süreyle yarım gün çalışma hakkından yararlanırken o süre kapsamında yıllık izin veya sağlık sorunu yaşanması nedeniyle alınacak sağlık raporu kullanılabilir mi?

b-104 üncü maddenin (F) fıkrasından yani 2 ay süreyle yarım gün çalışma hakkından yararlanırken o süre kapsamında yıllık izin veya sağlık sorunu yaşanması nedeniyle alınacak sağlık raporu kullanıldığı takdirde aylıksız izin süresinin başlangıç tarihini etkiler mi?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 (F) maddesi:

"Doğum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, isteği halinde çocuğun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde başlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. Çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenir."

657 sayılı Kanunun 108 (B) maddesi:

"Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir."

6 seri nolu Kamu Personeli Genel Tebliği:

"Ç) Doğum Sebebiyle Verilecek Aylıksız İzin

1) Aylıksız iznin süresi

a) Doğum yapan memur ile eşi doğum yapan memura istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir.

2) Aylıksız iznin kullanımı

a) Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izni süresinin veya yararlanılması halinde 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihidir.

ç) Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısımkullanılması mümkündür.

C) Yarım Gün İzin

2) Yarım gün izin süresi

a) Memurun yarım gün izin süresi, doğum sonrası analık izninin bitiminden itibaren birinci doğumda iki ay, ikinci doğumda dört ay, sonraki doğumlarda ise altı aydır.

b) Yarım gün izin süresinin tespitinde memurun doğum yapması esas alınacak olup, bu süre memurun yaşayan çocuğunun sayısına göre belirlenmeyecektir.

3) Yarım gün iznin kullanımı

ç) Memurun çalışacağı sürelerin başlangıç ve bitiş saati kurumu tarafından belirlenecektir.

d) Yarım gün izin hakkından yararlanan memurun günlük çalışma süresi, 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi uyarınca belirlenen günlük çalışma süresinin yarısı kadardır."

Yarım gün izninde haftalık çalışma saatleri 40 saatten 20 saate düşürülmektedir. Memurun günlük çalışma saatlerini ise kurumu belirler.

Yarım gün izninin (2-4-6 ay) ve doğum sonrası aylıksız iznin başlangıç ve bitiş tarihleri kanunda sabittir.

Yarım gün izni kullanan memurun yıllık izin ve hastalık izni gibi hakları devam etmektedir. Yani 2 ay süreyle yarım gün izin hakkından faydalandığınız takdirde yıllık izin ve sağlık raporu kullanabilirsiniz.

Ayrıca 104/F'ye göre yarım gün izinli iken yıllık izin ya da hastalık izni alırsanız, günün çalışmanız gereken kısmında bir gün yıllık ya da hastalık izinli sayılacağınızı düşünüyoruz. Yani her yarım gün için bir gün izin düşecektir. (Benzer haberimiz.)

Bu hesapta yarım gün izninin (2-4-6 ay) ve doğum sonrası aylıksız iznin başlangıç ve bitiş tarihleri değişmeyecektir.

Bu soru 14,992 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam