Görevde Yükselmede İkinci Sınav Halinde Önceki Sınavın Geçerliliği

05/03/2004 00:00:00
Yazdır

Soru

Bir arkadaşım görevde yükselme sınavına girdi ve kazandı. İdare atamasını yapmadı. Açılan dava da zaman aşımından dolayı reddedildi. Arkadaşımla beraber sınava girip kazanan bir kısım arkadaşlar ise bu sınavdan sonra ikinci bir sınav açılmasına rağmen atamaları yapıldı.1- Mahkeme kararı temyiz edilebilir mi? 2- İkinci sınava rağmen ilk sınav yapılarak atamaları yapılanların durumu ne olur? 3- Görevde yükselme sınavını kazanmayanların atamalarının yapılması hukuki midir?

Cevap

  1. Mahkemenin kararı 30 gün içerisinde temyiz edilebilir. Ancak, zamanaşımı durumlarında sonuç değişmez. Bir konuda tamamen haklı olsanız dahi zaman davanız zaman aşımına uğramışsa davanız reddedilecektir.
  2. Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Sınav Şartını düzenleyen 11'inci maddesinde; "Görevde yükselme eğitimini tamamlayanların bu Yönetmelik kapsamında bulunan görevlere atanabilmeleri için, kurumlarınca çıkarılacak görevde yükselme yönetmeliğine uygun olarak yapılacak görevde yükselme sınavına katılarak başarılı bulunmaları şarttır. Yapılan sınav sonucunda başarılı bulunanlar arasından, başarı sıralamasına göre boş kadro sayısı kadar atama yapılır. Sınav sonuçları aynı görev için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir." hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre aynı görev için yeni bir sınav yapıldığında önceki sınav sonucu geçersiz olur. Bu nedenle ikinci bir sınav yapılmış ise ilk sınav sonucuna göre atama yapılamaz.
  3. Memurlarca bazen, görevde yükselme ile üst düzey kadrolara atanma durumları karıştırılmaktadır. Kanımızca 1999 yılında yürürlüğe giren Görevde Yükselme Yönetmeliğinden hiçbir amirin haberdar olmaması mümkün değildir. Bu nedenle soruda belirtilen atama muhtemelen görevde yükselme kapsamında olmayan üst düzey bir kadroya yapılan atamadır. Ancak, Görevde Yükselme Yönetmeliği hala yürürlükte iken yine de bu tür bir atama (yani görevde yükselme sınavını kazanamayanların görevde yükselme niteliğinde atanmaları) yapılması halinde, bu atama onlar için kazanılmış hak teşkil etmez. Ayrıca, bu şekilde atama yapanların da sorumluluğu vardır.
ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam