Doğum yapan bayan memura aylıksız izin verilmesi taktire bağlı mıdır?

01/04/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

İstannbul ...'da sözleşmeli memurum. Doğum izni bitiminde aylıksız izin talep etmek için Kurumuma 28.02.2005 tarihinde dilekçe ile başvuru yaptım. Kurumum personel müdürlüğü doğum izni sonrası aylıksız iznin Ankara .... Genel Müdürlüğünden onaylanacağı, bu onayın zaman alacağı ve aylıklı iznin bitimine kadar onay yetişmezse göreve başlamam gerektiği ve aylıksız iznin onaylanmasını beklemem gerektiği söylendi. Oysaki bebeğimi 1 gün bile bırakacak yer olmadığından ve bu nedenle aylıksız izin talebinde bulunduğumdan böyle bir uygulama karşısında aylıksız izin almamın hiçbir espirisi ve faydası olmayacaktır. Kaldı ki kanuni bir hak olan doğum sonrası ücretsiz iznin kurum tarafından onaylma süresinin de bir üst sınırı kesin değildir. Bu durumda ailece mağdur olacağımız kesindir.

Size sormak istediğim.
-657 sayılı Kanuna göre kanuni bir hak olarak verilen doğum sonrası aylıksız izni kullanabilmek için Kurumuma dilekçe vererek talepte bulunmam yeterli değilmidir? Çünkü, kanımca kanunda belirtilen diğer ücretsiz izinlerden farklıdır ve izin verilip verilmemesi konusunda yoruma kapalıdır. Yani onaylanmama gibi bir durum söz konusu değildir.
-İlgili kanun, tüzük ve yönetmeliklerde bu konuda hükümler varmıdır?
-Diğer kurumlarda uygulama nasıldır?
Yukarıda bahsi geçen konu ile ilgili cevabınızı varsa ilgili kanun, yönetmeli ve tüzük numaraları ve madde numaraları ile bu mail adresime yada internet adresine çok acele (Çünkü kurumuma göre 21.03.2005 tarihinde göreve başlamam gerekiyor) gönderirseniz çok memnun olurum.Çalışmalarınızda başarılar.Saygılarımla.


Cevap

Kamu İktisadi teşebbüsünde sözleşmeli statüde çalışan personele verilecek doğuma bağlı olarak verilen aylıksız iznin başlangıç tarihi ve onay hakkında 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname istihdam şekillerini düzenleyen 3 üncü maddesinde "a) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda hizmetler memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle gördürülür.
b) (Değişik: 5/2/1992 - 3771/1 md.) Teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda, devlet tarafından tahsis edilen kamu sermayesinin karlı, verimli ve ekonominin kurallarına uygun bir şekilde kullanılmasında bulunduğu teşkilat, hiyerarşik kademe ve görev unvanı itibariyle kuruluşunun karlılık ve verimliliğini doğrudan doğruya etkileyebilecek karar alma, alınan kararları uygulatma ve uygulamayı denetleme yetkisi verilmiş asli ve sürekli görevler genel idare esaslarına göre yürütülür.
Teşebbüs ve bağlı ortaklıkların genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken asli ve sürekli görevleri; genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, kurul ve daire başkanları, müessese, bölge, fabrika, işletme ve şube müdürleri, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile ekli 1 sayılı cetvelde kadro unvanları gösterilen diğer personel eliyle gördürülür.
Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır
." hükmü ve hastalık ve doğum iznini düzenleyen 23 üncü maddesinde de "Sözleşmeli personelin hastalık izinleri ile ücretli veya ücretsiz doğum izinleri hakkında kadroları ekli 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin tabi olduğu hükümler uygulanır." hükümleri yer almaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıksız izni düzenleyen 14.7.2004 tarih ve 5223 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değişik 108 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." hükmü yer almaktadır. Anılan hükümde yer alan "aylıksız izin verilir." ifade amir olup idareyi bağlayıcı niteliktedir. İdare takdir yetkisi kullanarak izin vermemezlik edemez.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca mazeret izni içerisinde vermiş olduğunuz dilekçe nedeniyle mazeret izninizin bitim tarihi itibariyle 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi hükmü uyarınca aylıksız izin verilmesi gerekir. İdare Kanun hükümlerini göz önünde bulundurarak onay almak zorundadırlar.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam