Devlet parasız yatılı bursluluk sınavını kazananların memuriyete girişlerinde bir önceliği var mıdır

06/04/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

İyi günler ben ortaokulda devlet parasız yatılı bursluluk sınavını kazanmış ve devletten burs almıştım. Bildiğim kadarıyla da maddi olarak fakir olup, burs alanlara devlet memurluğu için kolaylık sağlanıyor. KPSS ye girip 83 puan aldım. Ne tür bir kolaylık sağlanıyor bunu öğrenmek istiyorum. İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50'nci maddesinin birinci fıkrasında, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu; "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"te ise kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

Bahis konusu Yönetmelik gereği Devlet memuru olmak isteyen adayların işe yerleştirilmeleri; adayların Kamu Personel Seçme Sınavı'na girmelerini müteakip, ÖSYM Başkanlığınca KPSS Tercih Kılavuzu ile ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonlara başvurmaları halinde, KPSS puanları, kurum ve unvan tercihleri ile KPSS Tercih Kılavuzu'nda belirtilen nitelikler dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, adayların yerleştirilmelerinde başka bir niteliğe göre ayrım yapılması söz konusu değildir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 224 üncü maddesinin son fıkrasında "Mecburi hizmet yükümlülüğünün 13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin a, b, d fıkraları kapsamına giren kurumlar arasında devri mümkündür. Mecburi hizmetle yükümlü bulunanlar, yarışma sınavına tabi tutulmaksızın atanırlar." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna 1.8.1996 tarih ve 4160 sayılı Kanunun 2 inci maddesi ile eklenen Ek 35 inci maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşları tarafından personel kanunları ve diğer özel kanunlarda yer alan hükümlere göre bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren okutulacak yeni öğrencilere mecburi hizmet yükümlülüğü getirilemez.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte mecburi hizmet karşılığı okutulmakta olan öğrenciler, mezuniyetlerinden veya memuriyete atanmalarından sonra kurumlarından mecburi hizmet yükümlülüğünün kaldırılmasını talep edebilirler. Bu takdirde başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın, mecburi hizmet yükümlülüğü ve tazminat borçları (1.1.1995 tarihinden önce mecburi hizmet yükümlülüğünü ihlal edenlerin borçları dahil) ortadan kalkar.
Yurtdışında okutulanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından okutulanlar hakkında bu madde hükmü uygulanmaz."
hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde 657 sayılı Kanuna 1.8.1996 tarih ve 4160 sayılı Kanunun eklenen ek 35 inci madde hükmü uyarınca, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren okutulacak yeni öğrencilere mecburi hizmet yükümlülüğü getirilemediği gibi eski mecburi hizmet yükümlülükleri de kaldırılmıştır.

Bu sebeple parasız yatılı ve burslu okumanız size mecburi hizmet yükümlülüğü doğurmamaktadır. Devlet memurluğuna yukarıda belirtilen genel hükümlere uygun olarak atanmanızın yapılması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam