İl'de çalışan ama ilçe'de ikamet eden kişi hastalık sevkini nereden almalıdır?

26/04/2005 11:58:00
Yazdır

Soru

Türkiye İş Kurumu Bitlis İl Müdürlüğünde VHKİ Kadrosunda görev yapmaktayım. Bakmakla yükümlü olduğum aile fertlerimle birlikte Bitlis İli Tatvan ilçesinde ikamet etmekteyim. Memuriyete başladığımda Tatvan İlçesinde ikamet ettiğime dair Kurumumdan müsaade almıştım ve görev yaptım işyerim ile ikamet ettiğim il-ilçe arasında günü birlik gidiş geliş yapmaktayım. Bakmakla yükümlü olduğum aile fertlerimin rahatsızlığı olduğu durumlarda 2005 yılının başına kadar aile fertlerim için Kurumumdan Tatvan ilçesi 1 Basamak sağlık kuruluşlarına sevk alabiliyordum. 2005 yılı başlarında İl Müdürlüğümüze yeni bir İl Müdürü atandı bana ilçeye direk sevk yapamazsın ancak bakmakla yükümlü olduğun aile fertlerini çalıştığın İlin belediye sınırları içerisinde ki sağlık kuruluşlarına sevklerini yaparım yada ikamet ettiğin ilçedeki mülki amirinden sevk alabilirsin İl-İlçe arasındaki gidiş gelişlerimde harcırah almamaktaydım mevzuat gereğince de zaten ödenmez çünkü ikametim ilçededir.Bu konu ile ilgili mağdur durumdayım, ben aile fertlerim için Çalıştığım Kurum amirinden sevk alıp ikamet ettiğim ilçedeki 1 basamak sağlık kuruluşlarına doğrudan gidebilir miyim. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır" hükmü yer almaktadır. Sözkonusu Kanunun 210 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan "209 uncu madde ile bu madde hükümleri Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmeliğe göre uygulanır." hüküm gereğince Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nde kimlerin yararlanacağı ve tedavinin usul ve esasları belirtilmiştir.

Anılan yönetmeliğin hastalık halinde başvurma ve bunun üzerine yürütülecek işlemleri düzenleyen 8 inci maddesinde memurun yurt içinde ve görevinin bulunduğu yerde hastalanması ile 9 uncu maddesinde de görevinin bulunduğu yer dışında hastalanması hallerinde uygulanacak usul ve esaslar düzenleşmiştir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet memurları Kanununun ek 20 nci maddesi hükmü uyarınca Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde ikamet etmeleri gerekmekle birlikte görevini aksatmamak şartıyla belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilmektedir.

Bu itibarla devlet memurunun görev yeri dışında ikamet etmesinde izin alınması halinde yasal bir engel olmamakla beraber tedavisinin anılan yönetmelik hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. Bu nedenle görev yeri dışında hastalanan devlet memurunun ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavileri için sevkleri, bulundukları yerde kurumlarının teşkilatı varsa oranın düzenlemesi, yoksa bulunulan yerin en büyük mülki amirin düzenlemesi gerekmektedir. Dolaysıyla yapılan işlem mevzuat açısından doğrudur.

Ancak, değişen teknolojik gelişmeler ve başka yerde ikamet için izin verilmesi göz önüne alınarak yönetmelikte değişiklik yapılması gerekmektedir. Değişiklik hiç olmazsa memur hariç bakmakla yükümlü olan kişilere sevk alınmaksızın tedavilerinin Türkiye'nin her yerinde sağlanması esasına dayanmalıdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam