Sözleşmeli Sağlık Personelinin Aylıksız İzin Hakkı Var mıdır?

28/05/2005 00:10:00
Yazdır

Soru

Sözleşmeli pratisyen doktor olarak 1,5 yıldır çalışıyorum. Aylıksız izin alabilir miyim? Alabilirsem ne yapmak gerekir?

Cevap

10.7.2003 tarih ve 4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun "Hizmet sözleşmesi" başlıklı 5. maddesinde "Sözleşmeli personelin, kazanç getirici başka bir iş yapamayacağı, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev alamayacağı, serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemeyeceği, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış bulunan fiil ve eylemlerde bulunamayacağı ve siyasi partilere üye olamayacağı" belirtilmiştir. Ayrıca, yine aynı maddede sözleşmeli personelin, istihdam edildikleri hizmet birimlerinin bulundukları yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) sözleşme süresince ikamet etmelerinin esas olduğu belirtilmiştir.

Maddenin altıncı fıkrasında ise "Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresinin kırk saat olduğu belirtilmiş", yedinci ve fıkrasında ise "Sözleşmeli personelin izinleri hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır. Ancak, otuz günü aşan hastalık izinlerinde sözleşmeli personele yarım sözleşme ücreti ödenir. Ayrıca, sözleşmeli personelin yıllık izinleri birleştirilemez ve bu personele yıllık izinden düşülmek üzere mazeret izni verilemez." hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu hükümde sözleşmeli personele 657 sayılı Kanun ile düzenlenen izinlerin uygulanacağı belirtildikten sonra istisnaları sayılmış bulunmaktadır. İstisnalar arasında aylıksız iznin uygulanmayacağına ilişkin bir hükme ise yer verilmemiştir. Bu durum 657'nin aylıksız izne ilişkin hükümlerini sözleşmeli personele uygulanır kılmaktadır.

Diğer taraftan, Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü maddede belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir. 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine bakmak için tıklayınız.

Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.

Bu itibarla, sözleşmeli sağlık personeline 4924 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin son fıkrasında sayılan istisna dışında bütün izinlerin verilebileceği değerlendirilmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam