Meslekten men cezası ne demektir?

10/08/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

1998 yılında meslekten men cezası ile görevime son verildi. Bu tarihten bir yıl sonra başka bir kurumun açıktan sınavına girdim ve kazandım. 1999 yılında yeni iş yerimde işbaşı yaptım. Sınava müracaat forumunda daha önce çalıştığı yer beyanında "çalışmadım" bölümünü işaretledim.
1- Eski hizmetimi saydırmaya müracaat etsem, memuriyetim sona erer mi?
2- Emekliliğim yaklaşınca müracaat etsem o hizmetim saydırılıp emekli edilebilir miyim?

Cevap

Konuya geçmeden önce şunu belirtmek gerekiyor. Meslekten men cezası mesleklere ilişkin bir cezadır. Yani kişi polis olamamaktadır veya sağlık personeli olamamaktadır. Bu ceza 657 sayılı Kanunda yer alan "Devlet memurluğundan çıkarma cezasından" farklıdır. Soruya gelecek olursak;

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun genel ve Özel Şartlar başlıklı 48 inci maddesinde
"Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel Şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,
2. Bu Kanunun 40 ıncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (…) akıl hastalığı (…) bulunmamak.

B) Özel Şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 inci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak."
gerektiği hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde cezalarının çeşitleri ve disiplin cezası uygulanacak fiil ve haller tadat edilmiştir. Devlet memurluğundan çıkarma cezası "Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır." olarak tanımlanmıştır.

Bu itibarla, Devlet memuru olarak atanabilmek için madde de aranılan şartları taşımak gereklidir. 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi hükmü uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezası alan kişiler memur olma yönünden bu haklarından mahrum bulunmaktadırlar. Yani memur olma şartlarını taşımamaktadırlar.

Ancak men cezası her zaman devlet memurluğundan çıkarma cezası olmamaktadır. Şöyle ki kişi doktorluk, polislik gibi mesleği icra edemez ama devlet memuru olmasına engel bir hususta olmayabilir. Bu cezanın bu yönden ayrıca değerlendirilmesi gereklidir. Her zaman Meslekten men cezası, devlet memurluğundan çıkarma cezası olmamakla birlikte bazen meslekten men cezası devlet memurluğundan çıkarma cezasını da kapsamaktadır.

Diğer taraftan, 28/8/1999 tarih ve 4455 sayılı Memurlar İle Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun gibi kanunlar ile belirli zamanlarda işlenmiş olan belirli disiplin cezaları bütün sonuçları ile birlikte af edilmektedir. İşlemiş fiil ve hal sonucu almış olduğunuz disiplin cezası af kanunları kapsamında yer alması halinde memur olma şartlarını yeniden kazanırsınız.

Bu çerçevede, meslekten men cezanız af kanunları kapsamında olması veya meslekten men cezası memur olmanıza engel teşkil etmiyorsa daha önce çalıştığınızı kurumunuza bildirmenizde bir mahsur olmayacaktır.

Ancak, meslekten men cezanız af kanunları kapsamında olmaması veya meslekten men cezası memur olmanıza engel teşkil ediyorsa çalıştığınızı kurumunuza bildirmeniz memur olma niteliğini taşımamanız sebebiyle sorun yaratır. Çünkü 657 sayılı Kanunu 98 inci maddesinde "Devlet memurlarının;
a) Bu Kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b)Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malüllük ve sicil sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;
hallerinde memurluğu sona erer."
hükmü yer almaktadır. Bu hükme istinaden memur olma niteliğini taşımadığınız ileri sürülerek memuriyetinize son verilebilir.

Bu nedenle, cezanızın af kanunları kapsamında olduğundan veya memuriyete engel olmadığından emin değilseniz idare ile sorun yaşamamanız için 24/5/1983 tarih ve 2928 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun ve 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uyarınca emekliliği hak ettikten sonra hizmetlerinizin birleştirilmemsini istemenizin daha mantıklı ve problemsiz olacağını düşünmekteyiz.

Disiplin affına ilişkin daha önce hazırladığımız dosyaya ulaşmak için tıklayın.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam