Kurumun hastalık raporunu hastalık iznine çevirmeme yetkisi var mı?

25/10/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Bir üniversitenin Araştırma Hastanesinde .. olarak görev yapmaktayım. .. tarihi saat ... aniden rahatsızlanmam sebebiyle evime yürüyerek 5 dk. mesafede bulunan 1.basamak sağlık kurumu olan Özel polikliniğin Acil servisine başvurdum. Acil servis bana gerekli muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra serumlu ilaç verdi. Daha sonra da ilaçlarımı yazıp beni eve gönderdiler.

O gece kurumumdan sevk alamayacağım için Pazartesi sevkinizi getirin raporunuzu yazalım dediler. Ben de teşekkür ederek sağlık kurumundan ayrıldım. Pazartesi günü işe gidip sevk alacak durumda olamadığım için eşimi kurumumdan sevk alması için çalıştığım hastaneye gönderdim. Eşim sevki aldı. Sevki Acil Polikliniğine sevk yaptırdık. Daha sonrada acil olarak gittiğim 1. basamak özel sağlık kurumu bana 5 gün yatak istirahatı raporumu verip beni evime gönderdi. Aldığım raporu eşimle çalıştığım hastaneye gönderdim. Eşim Raporu teslim edip eve geldi.

Bende ilaçlarımı düzenli kullanıp biran önce iyileşip tekrar görevime dönmeyi düşünürken, iş yerimden beni aradılar. Hastane Başmüdürlüğü tarafından raporumun kabul görmeyeceğini benim bizzat çalıştığım hastaneye gelip tedavimi hastanede yaptırmam gerektiğini söylediler. Ben de tedaviye başladığımı bu tedavim bitene kadar devam edeceğimi söyledim. Onlar ısrarla ben hastane personeli olduğum için burada yani hastanede tedavimi yaptırmam gerekiyormuş. Ben de ilgili yasa ve yönetmelikleri kendilerine hatırlattım. Memurun hastane seçme hakkı olduğunu ve rahatsızlanması sebebiyle en yakın sağlık kurumuna gidebileceğini söyledim. Sonuçta onları tatmin edemedim.

Kurumum amirleriyle ters düşmemek için raporlu olduğum halde şu an görevimin başında ve çalışmaktayım. Hasta olduğumu kendi gözleriyle gördükleri halde beni çalıştırıyorlar. Raporum bitene kadar işe gitmemeyi düşündüm. Aslında bu benim yasal hakkımdı. Ama kurumumla ters düşmemek için raporumun 2. günümde işe başladım ve işime devam ediyorum. Hasta hasta çalışmışsın sen ölmüşsün anladım ki kimsenin umurunda değil.Benim gibi bu durumda olan veya olabilecek memur arkadaşlarımı bilgilendirmek amacıyla bu yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sizden isteğim bu konuda benim kanuni olarak ne yapmam gerekiyor. Hakkımı nasıl ve ne gibi yollarla arayabilirim. İlginize şimdiden teşekkür eder, bizlere öncülük ettiğiniz sitenizde gösterdiğiniz yoğun gayret ve çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla

Cevap

25/06/2003 tarih ve 4905 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunun 209 uncu maddesi değiştirilmiştir. Bu değişikliğie göre, Devlet memurlarının özel sağlık kurum ve kuruluşlarından ayakta veya yatarak tedavi hizmeti almaları mümkündür.

Devlet memurlarının hastalanmaları halinde takip edebilecekleri zevk zinciri Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde belirlenmiştir. Bu yönetmeliğin, "özel sağlık kurumlarında tedavi" başlıklı ek 2 nci maddesinde "Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre tedavi ve yol giderlerinden yararlanacak olanlar resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından, tedavi amacıyla, özel sağlık kurumlarına sevk edilebilir.
Hangi özel sağlık kurumlarına doğrudan sevk yapılabileceği, hangi tür tedaviler için hasta gönderileceği hususları ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar, özel sağlık kurumlarında aranacak tıbbi donanım ve teknik özellikler, Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığınca müştereken tespit edilir.
Özel sağlık kurumlarında yapılacak paket tedavi uygulamaları ve bunlara ilişkin fiyatlandırma işlemleri ile ilgili olarak özel sağlık kurumları ile Maliye Bakanlığı arasında anlaşma yapılabilir.
Kurumlarca, özel sağlık kurumlarına yapılacak ödemeler, resmi sağlık kurumları için tespit edilen birim fiyatlarını geçemez."
hükmü bulunmaktadır.

Anılan madde hükmü uyarınca anılan Bakanlıklarca 30/05/2003 tarih ve 25123 sayılı Resmi gazetede Teşhis ve Tedavi Amacıyla Özel Sağlık Kuruluşlarına Hasta Sevkine ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ yayınlanmıştır. Bilahare Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü devlet memurlarının özel hastanelere sevkine ilişkin Genelge yayınlamış bulunmakta olup bu genelgede acil durumlara özel sağlık kuruluşların ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Ayrıca her yıl yayınlanan bütçe uygulama talimatlarında da konuya ilişkin olarak düzenlemelere yer verilmiştir. 2005 Mali Yılı 4-5-6 Sıra Nolu Bütçe Uygulama Talimatı talimatlarında konuya ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Anılan genelgede

Devlet memurlarının sevk zincirine ilişkin olarak daha önce yayımladığımız haberi görmek için buraya tıklayınız.

Mezkur Yönetmeliğin acil vakalar balıklı 15 inci maddesinde "Acil vakalarda, yukarıdaki maddelerde söz konusu edilen işlemlere başvurulmaksızın, hastanın gerekli tedavisi hastanın bizzat kendisi veya hasta ile ilgili biri tarafından derhal yaptırılır. Bu muayene ve tedavi;
Mümkün olduğu takdirde, memurun bağlı olduğu kurum tabibine, olmadığı takdirde hükümet tabibine veya belediye tabibine veya sağlık ocağına;
Mümkün olamadığı takdirde, bu Yönetmeliğin 8 nci maddesinde belirtilen hastanelerden birine veya bir sağlık merkezine;
Bu da mümkün olmadığı takdirde, serbest tabibe veya özel sağlık kuruluna; başvurulmak suretiyle yaptırılır.
gerekli işlemler sonradan tamamlanır.
" hükmü ile "Acil vakalarda" başlıklı 25 inci maddesinde "Vakanın acil olması nedeniyle, gerekli başvurma ve yollama işlemleri yaptırılmadan tedavi sağlandığı takdirde, tedavi giderlerinin ödenebilmesi için:
A) Lüzumlu işlem ve belgelerin usulü dairesinde tamamlanması;
B) Bu tedavi, resmi sağlık kurumları veya kuruluşlarına başvurmaya imkan bulunamadan özel sağlık kurumları veya kuruluşlarında yaptırılmışsa, ayrıca, vakaya el koyan ve ilk müdahaleyi yapan tabip tarafından, vakanın acil nitelikte olduğunun ve derhal müdahaleyi gerektirdiğinin raporla belgelendirilmesi gerekir.
Gerekli işlem ve belgeler tamamlanmadan yapılmış olan giderlerin bedeli, bunların tamamlanmasından sonra, faturalar verilmek suretiyle kurumdan alınır."
hükmü yer almaktadır.

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik 30.12.1980 tarih ve 8/2175 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 6.2.1981 tarih ve 17243 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Anılan yönetmeliğin acil vakalar başlıklı 7 inci maddesinde "Acil vakalarda düzenlenen hastalık raporları uyarınca hastalık izni verilebilmesi için raporda vakanın acil olduğunun belirtilmiş olması şarttır.
Aksi takdirde hasta memur, hastalık izni kullanıyor sayılmakla beraber en kısa zamanda Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre muayeneye sevkedilerek hakkında bu muayene sonucuna göre işlem yapılır.
Hastalık izni vermeye yetkili amirler lüzum gördükleri takdirde hastalık raporunun acil bir vaka üzerine düzenlenip düzenlenmediğinin belirtilmesini en yakın resmi sağlık kurulundan isteyebilirler.
Resmi sağlık kurullarının hastalık raporunun düzenlenmesine esas olan vakanın acil olmadığını belirtmeleri halinde ilgili memur hakkında ikinci fıkra uyarınca işlem yapılır.
" denilmektedir.

Ayrıca, 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatında ( Sıra No : 4-5-6 )(Tedavi Yardımı);

"3. Acil Vakalarda Tedavi
Yönetmeliğin 15 ve 25 inci maddelerine göre, vakanın acil olması nedeniyle, gerekli başvurma ve yollama işlemleri yapılmadan doğrudan sağlık kurum ve kuruluşunca tedavi sağlandığı takdirde, tedavi giderlerinin ödenebilmesi için, hastanın taburcu edildiği tarihten itibaren lüzumlu işlem ve belgelerin usulü dairesinde;
a) Yurt içinde (resmi tatil günleri hariç) 30 gün, b) Yurt dışında 90 gün,
içerisinde hazırlanıp ilgili kuruma verilmesi gerekmektedir.
Acil vakalara ilişkin tedavilerde de ilgili sağlık kurumu tarafından bu Talimat eki (EK-8) ve (EK-9) fiyat tarifelerinde yer alan fiyatlar uygulanır. Gerekli tedavi işlem ve belgeleri tamamlanmadan yapılan giderlerin bedeli, bunların tamamlanmasından sonra ilgili masraf belgeleri verilmek suretiyle kurumdan alınır.
" ifadesine yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1- Üniversitelerde görev yapan devlet memurları ile diğer kurumlarda görev yapan memurlar arasında bir faklılık bulunmamaktadır.

2- Acil durumlarda sağlık kurum ve kuruluşları için özel veya resmi ayrımı yapılmamıştır.

3- Acil olarak birinci kademe özel sağlık kuruluşuna gidip tedavi olan ve işlemleri mesai gününde tamamlanan işlemde belirtilen mevzuata aykırı bir husus görülememiştir. Bu nedenle hastalık raporunun hastalık iznine çevrilmesin gerektiği düşünülmektedir.

4- Şayet, almış olduğunuz raporda vakanın acil olduğu belirtilmiş ise çalıştığınız kurumun yapacağı sadece hakem hastaneye raporun gönderilmesidir. Bunun dışında hastalık iznine çevirme gibi bir yetkisi yoktur. Ancak, siz kurumunuza gelerek çalışmaya başlamakla hasta olmadığınızı ispatlamışsınız. Şu aşamada yapılacak çok fazla bir şey bulunmamaktadır. Bu tür durumlarda idareden raporun sağlık iznine niçin çevrilmediğine ilişkin resmi yazı istemenizi öneririz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam