Memur doğuma bağlı izinlerini yurt dışında geçirebilir mi?

02/11/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Memurlar net'in değerli görevlileri. Soracağım konu şudur. Eşim öğretmen ve hamile. Ailesi Almanya'da. Tüm masraflar bize ait olmak üzere, doğum öncesi ve sonrası iznini Almanya'da geçirip doğumu orada gerçekleştirebilir mi? Bu izni verme yetkisi kimin? Ben çok araştırdım net bir cevap alamadım. İzin yönergesinde bu konu ile ilgili açık bir ifade de yok. Bu konuda bana yardımcı olur ve cevaplarsanız memnun olurum. Saygılarımla.

Cevap

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.

Ayrıca, bu konuda kurumsal düzeyde farklı düzenlemeler yapılabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu bakanlıklardan biridir. MEB, yaptığı düzenlemede yüksek lisans gören öğretmenlere haftada iki yarım gün izin vermektedir. Bunun dışında farklı bir düzenleme bilgimiz dahilinde değildir.

Belirtilmiş olan izinlerin alınma amacına uygun kullanılması esastır.

Hastalık izinlerinin nerelerde kullanılacağına ilişkin olarak 30.12.1980 tarih ve 8/2175 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 6.2.1981 tarih ve 17243 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş olan Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğ'in hastalık izninin geçirileceği yerler başlıklı 5 inci maddesinde "Memurlar hastalık izinlerini ancak hastalık raporlarında gösterilecek tıbbi zorunluluk üzerine veya merkezde kurum amirinin, illerde mülki amirin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile; Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivil memurlar hastalık izinlerini ancak raporlarında gösterilecek tıbbi zorunluluk üzerine veya izin vermeye yetkili amirin, yurt dışında kıdemli askeri ataşenin onayı ile görev yerinden başka bir yerde geçirebilirler.
Geçici görevle bulundukları yerlerde hastalanan memurların hastalık izinlerini geçici görev mahalli dışında geçirebilmeleri geçici görevi veren makamın onayına bağlıdır.
" hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi hükmü uyarınca doğuma dayalı olarak verilen mazeret izinleri ile 108 inci madde hükmü uyarınca doğuma dayalı olarak verilmesi zorunlu aylıksız iznin geçirilmesi gereken yer hususunda bir düzenleme bulunmamaktadır.

657 sayılı Kanunun ek 20 maddesinde "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.
Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilirler.
" hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, 657 sayılı Kanunun doğuma dayalı 104 ve 108 inci maddesi hükmü uyarınca devlet memuruna verilen izinleri anılan kanunun ek 20 nci maddesi hükmü uyarınca yetkili amirin izniyle yurt dışında geçirmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam