657'nin 36'ncı maddesi öğretim elemanları hakkında uygulanır mı?

14/11/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Bildiğiniz gibi 657 sayılı yasanın 36. maddesinin Ortak hükümlerinin (C) bendinin (4) fıkrasına göre basın kartına sahip olarak gazetecilik yapmak suretiyle memurluğa girenlerin meslekleri ile ilgili görevlere atanmaları durumunda fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4'ünün fiilen memuriyette geçmiş sayılarak değerlendirilmesi kabul edilmiştir.
Bu durumda Üniversitemizde öğretim görevlisi kadrosuna atanan ve atandığı dönemde Rektör basın danışmanlığı gibi bir görev yaptığını belirten şu anda da böyle bir görevi bulunmayan bir öğretim elemanı dilekçe vererek yukarıda belirtilen kanun maddesine göre görev aylığında değerlendirme istemektedir. Kurum olarak kişinin sigortalı hizmetleri 5434'e göre emekli derecesinde değerlendirilmiştir. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ilgilerinize sunar iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün C-4 bendinde; "Basın Kartları Yönetmeliğine göre, basın kartına sahip olmak suretiyle gazetecilik yaparak memurluğa girenlerin; meslekleriyle ilgili görevlerde istihdam edilmeleri şartiyle, fiilen gazetecilik yaparak geçirdikleri sürenin 3/4 ü fiilen memuriyette geçmiş sayılarak, bu sürenin her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir."hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan, 2547 sayılı Kanunun 3-n maddesinde;"Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır." hükmü, Öğretim görevlilerini düzenleyen 31'inci maddesinde ise; " Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tananmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuvarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir."hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 2914 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde; "....Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir."hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde, öncelikle, Rektörlerin öğretim görevlilerini basın Danışmanı olarak çalıştırmaları mümkün değildir. Diğer yandan, öğretim görevlisi olarak görev yapanların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümlerinden yararlanması mümkün değildir. Zira yukarıda yer verdiğimiz 2914'ün 3'üncü maddesi 657'nin 36'ncı maddesinin öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş derecelerinde değerlendirilmeyeceğini belirtmiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam