Memurun, sınavsız olarak akademisyenliğe atanması mümkün mü?

15/12/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Ben DSİ de teknik hizmetler sınıfında çalışan bir inşaat mühendisiyim 657 sayılı kanuna tabiyim. Bir üniversitede doktora eğitimi almaktayım. Bir üniversiteye (Mühendislik fakültesi, teknik eğitim fak. vb ) araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya yardımcı doçent olarak nakil, tayin vb olabilir imiyim? İllaki üniversitenin açtığı sınava girip, kazanıp, açıktan atama ile mi geçmem gerek?

Cevap

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar 657 sayılı kanuna, Üniversitelerdeki akademik personel ise 2547 sayılı kanuna tabidir. Dolayısıyla; herhangi bir üniversiteye atanma, naklen geçme veya tayin olmada 2547 sayılı kanunun hükümleri geçerlidir. Buna göre;

a.) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanuna (23.madde) göre; Yardımcı doçentliğe atanma için açık bulunan kadronun rektörlükçe ilan edilmesi şarttır.

Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir, fakülte ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışında olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır.

b.)Yardımcı doçentlik dışındaki diğer öğretim elemanları olan Öğretim Görevlisi, Okutmanlar ve Öğretim Yardımcıları (Araştırma görevlileri, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacıları) alımı için kadro ilanı rektörlüğün yetkisindedir. Herhangi bir usulsüzlük ve adaletsizliğe (veya dedikoduya) neden olmamak için günümüzde çoğu üniversitede bu kadrolar için de ilan verilmektedir.

Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler.

Okutmanlar, ilgili kurumların görüşü alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde dekanların, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürün önerisi ve rektörün onayı ile süreli veya sürekli olarak atanırlar.

Araştırma görevlileri, ilgili anabilim veya ana sanat dalı başkanlarının önerisi Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevlileri kendiliğinden sona erer.

Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarının atanmaları veya sözleşme ile görevlendirilmeleri; ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde dekanın, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürlerin, rektörlüğe bağı bölümde bölüm başkanlarının önerisi ve rektörün onayı ile en çok iki yıl için yapılır. Atama süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Üçüncü defa atanmadan sonra sürekli olarak atanabilirler. BİRSES

Bu konudaki Yasal Mevzuat 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Düzenlenmiş olup, Şöyledir:

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu

Yardımcı Doçentliğe Atama

Madde 23 a- Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan edilir, fakülte ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışında olmak üzere üç profesör veya doçent tespit ederek bunlardan adayların her biri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır.

b-Yardımcı doçentliğe atanmada aranacak şartlar:

(1) Doktora veya tıpta uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak,

(2) Fakülte,enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçe’den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe’ye 150-200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak. (veya *Doçentlik Sınavı Müracaatları için Kabul Edilen Yabancı Dil Belgelerinden birine sahip olmak)

Öğretim Görevlileri

Madde 31- Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler. Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler. Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir.

Okutmanlar

Madde 32- Okutmanlar, ilgili kurumların görüşü alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde dekanların, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürün önerisi ve rektörün onayı ile süreli veya sürekli olarak atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır.

Öğretim Yardımcıları

Araştırma görevlileri, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacıları

Madde 33- a- Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır. Bunlar ilgili anabilim veya ana sanat dalı başkanlarının önerisi Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevlileri kendiliğinden sona erer.

b- Uzmanlar, öğretimle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan, özel bilgi veya uzmanlığa ihtiyaç gösteren bir işle laboratuarlarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görevlendirilen öğretim yardımcılarıdır.

c- Çeviriciler, sözlü veya yazılı çeviri işlerinde çalıştırılan öğretim yardımcılarıdır.

d- Eğitim-öğretim planlamacıları, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimin planlanmasıyla görevli öğretim yardımcılarıdır.

e- Uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarının atanmaları veya sözleşme ile görevlendirilmeleri; ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde dekanın, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürlerin, rektörlüğe bağı bölümde bölüm başkanlarının önerisi ve rektörün onayı ile en çok iki yıl için yapılır. Atama süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Üçüncü defa atanmadan sonra sürekli olarak atanabilirler.

*Doçentlik Sınavı Müracaatları için Kabul Edilen Yabancı Dil Belgeleri

1. Doçentlik Merkezi Yabancı Dil Başarı Belgesi

2. Kasım 2000 Dönemi Dahil daha önceki yıllarda Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından alınan 70 puan veya üstü

3. TOEFL'den yeni 183 eski 513 puan veya üstü

4. IELTS'den her bölümden en az 6 puan veya üstü

5. 1.07.1996 tarih ve 22683 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliğinin 2. maddesinde belirtilen İngilizce, Fransızca,Almanca, İtalyanca dilleri dışındakilerden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına girip gerekli puanı alanların bilim sınavına başvurabilmeleri için yönetmeliğin aynı maddesi uyarınca bu dillerin Üniversitelerarası Kurulca ayrıca kabul edilmesi gerekmektedir.

6. 28.08.2000 tarihine kadar 4584 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden yararlanmak istediklerine ilişkin Rektörlüklere başvurusu bulunan adaylar için Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından 65 puan veya üstü

7. ÜDS 65 puan veya üstü (İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri için)

8. 01.09.2000 tarih ve 24157 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Doçentlik Sınav Yönetmeliğinin 5. maddesinde belirtilen İngilizce, Fransızca,Almanca dilleri dışındakilerden Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına girip gerekli puanı alanların bilim sınavına başvurabilmeleri için yönetmeliğin aynı maddesi uyarınca bu dillerin Üniversitelerarası Kurulca ayrıca kabul edilmesi gerekmektedir.

9. 28.08.2000 tarihine kadar 4584 Sayılı Kanundan yararlanmak istediklerine ilişkin Rektörlüklere başvurusu bulunan adaylar için TOEFL'den yeni 183 eski 513 puan IELTS'den her bölümden en az 6.0 puan veya üstü

* Üniversitelerarası Kurul'un 14.04.2000 tarihli toplantısında; Uluslararası düzeyde yapılan Test Of English As A Foreign Language (TOEFL) den yeni (193), eski (523) ve International English Language Testing System (IELTS), her bölümden en az 6,5 puanın, Doçentlik Bilim Sınavı başvurularında geçerli olmasına karar verilmiştir.

BİRSES

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam