110 m2'lik lojman için başvuran memura 90 m2'lik lojman verilebilir mi?

10/02/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili, Çalıştığım kurumun lojmanına başvuruda bulundum. Başvurudaki seçeneklerde m2 ve oda sayısı belirtilmiş. Ben 110 m2 lik lojmana başvurdum ancak onlar bana bos olduğu için 90 m2 lik lojmanı tahsis etmek istiyorlar. 110 m2 lik lojmanlarda ise 5 yıllık tahsis süreleri dolmuş olan personel başvuru halinde, boşaltılması şartı ile (sıra tahsisli) olarak kalmaktadır. Benim sorum, 110 m2 lik lojmana puanım onlardan üstte olduğu halde oturup oturamayacağım, bunun için 90 m2 lik lojmanın dolmasına gerek var mı? Ve talep etmediğim halde bana 90 m2lik lojmanı tahsis edebilirler mi? Saygılarımla

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının a) Özel tahsisli konutlar, b)Görev tahsisli konutlar, c) Sıra tahsisli konutlar, d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan yönetmeliğin sıra tahsisli konutların tahsis şekli başlıklı 9 uncu maddesinde ise "Sıra tahsisli konutlar, Yönetmeliğe ekli (4) sayılı puanlama cetveli esas alınarak konut dağıtım komisyonunca hak sahiplerine tahsis edilir. Hak sahiplerinin puanlarının eşit olması halinde, hizmet süresi fazla olana, hizmet süresi de eşit ise, yetkili ev dağıtım komisyonunca ad çekme yoluyla, konut tahsis edilir.
..
Konutların herhangi bir nedenle boşalması halinde fiilen boşaltıldığı tarihten itibaren en geç (30) gün içinde Yönetmelik hükümlerine göre hak sahiplerine tahsis edilmesi gerekir.
Türk Silahlı Kuvvetleri personeli hariç, bu maddenin birinci fıkrası uyarınca hak kazananlardan, bulunduğu ülke, merkez, bölge, il veya ilçe ayrımı yapılmaksızın daha önce Yönetmelikte belirtilen oturma süresince veya daha fazla süre konutta oturanlara, konut tahsis edilemez. Bu durumda olanlara tekrar konut tahsisi, mevcut talepler karşılandıktan sonra, kalan boş konut olursa Yönetmelik esaslarına göre yapılır. ..."
denilmektedir.

Ayrıca, Anılan yönetmeliğin 20nci maddesinde
zel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı süresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır.
Ancak,
a) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.
b) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konut boşaltılır.
c) Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konut boşaltılır. Bunlara Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sıra tahsisli konut tahsis edilir.
d) Eşyalı görev tahsisli konutlar, boşaltıldıkları tarihte bu konutlardan yararlanacak kişilerin mevcut olmaması halinde, (2) sayılı cetvelde görev unvanları belirtilen kişilere eşyalı olarak tahsis olunabilir."
hükmü yer almaktadır.

Sıra tahsisli konutlarda 5 yıllık oturma süresini dolduranlara konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, Yönetmeliğin 20 maddesi (a) bendi hükmü uyarınca belirli bir süre verilmeksizin şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebileceği açıktır.

Diğer taraftan, söz konusu Yönetmeliğin konuttan çıkarılma başlıklı 34 üncü maddesinde "Konutlar, 33 ncü maddede belirtilen süreler sonunda boşaltılamaz ise tahsise yetkili makam tarafından ilgili mülki veya askeri makamlara başvurulur. Bu başvuru üzerine konut, başka bir bildirime gerek kalmaksızın, kolluk kuvveti kullanılarak, bir hafta içinde zorla boşalttırılır. Zorla boşalttırmaya karşı, idareye ve yargı mercilerine yapılacak başvuru, boşalttırma işleminin icra ve infazını durdurmaz.
Konutun tahsisine yetkili makam tarafından kendilerine tahsis yapılmadan konutları işgal edenler veya tahsis yapıldıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar ile konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunan ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tesbit edilenler hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır."
denilmektedir.

Bu itibarla, lojman tahsis komisyonu süresi dolan ve boş olan tüm lojmanları talep eden memurlara puan sırasına göre tahsis etmesi gerekir.

Bu çerçevede lojmanda oturma süresi dolan memurun lojmanı mezkur Yönetmelik uyarınca boşattırılmalıdır.

Sıra tahsisli konutlarda 5 yıllık oturma süresini dolduranlara konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, Yönetmeliğin 20 maddesi (a) bendi hükmü uyarınca belirli bir süre verilmeksizin şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebileceğinden siz var iken lojmanın içinde oturana şartlı tahsis edilmesi mevzuata uygun değildir.

Farklı bir uygulama yapılması halinde Yasal hakkınızı yargı yolu ile alabileceğiniz düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam