Şeker hastası Devlet memuru nasıl yer değiştirebilir?

26/09/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Merhaba Ben kütüphanede çalışan bir arkadaşım için yazıyorum. Kendisi şeker hastası ve bulunduğumuz yerde tam teşekküllü devlet hastanesi yok. Hastane var sadece dahiliye doktoru yok ve bu memur bekar tek başına yaşıyor. Ailesinin olduğu yere tayin istiyor. Fakat istediği yerde boş memur kadrosunun olmaması gibi bir bahane ile reddediliyor. Şeker hastaları aniden komaya girebilirler. Yanında kimsesi yok. Hayatı tehlikede. Bu durumda idare mahkemesine dava açabilir mi? Hastalığı hayati tehlike yaratabilecek bir hastalık. Yalnız kalmaması gerekmekte. Cevap verirseniz çok seviniriz. Teşekkürler.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 76 ncı maddesinde “Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler. Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.” yer alan hüküm ile memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi düzenlenmiş bulunmaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 72 inci maddesinde de “Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmalar; hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiyenin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılır.
Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.
Bu suretle izin verilenlere, aylık ve diğer ödemelerine karşılık olarak, aylık (taban ve kıdem aylığı dahil), ek gösterge, zam ve tazminatlarının kanuni kesintiler düşüldükten sonraki net miktarının, eşleri;
a) Olağanüstü Hal Bölgesine dahil illerle bu illere mücavir olarak belirlenen illerde görevli olanlara % 60'ı,
b) Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara %50'si,
c) Kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanlara %25'i,
kurumlarınca kadro tasarrufundan ödenir.
Eşleri diğer yörelerde görevli olanlar ise ücretsiz izinli sayılır.
Yukarıda sayılanların kadroları eşlerinin görevlendirme süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, bu süre memuriyet boyunca 4 yılı hiç bir surette geçemez. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. Ancak ücretsiz izin verilenlerin bu sürelerinin emeklilikten sayılabilmesi için kesenek ve kurum karşılıklarının her ay kendileri tarafından T.C. Emekli Sandığına yatırılması gerekir.
Memurların atanamayacakları yerler ve bu yerlerdeki görevler ile kurumların özellik arz eden görevlerine atanabilmeleri için hangi kademelerde ne kadar hizmet etmeleri gerektiği ve yer değiştirme ile ilgili atama esasları Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Kurumlar atamaya tabi olacak personeli için bu yönetmelik esaslarına göre Devlet Personel Başkanlığının görüşünü almak suretiyle bir personel ve atama planı hazırlar.
" yer değiştirme suretiyle atanmaya ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Anılan madde hüküm uyarınca “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik19.4.1983 tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 25.6.1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmeliğin Memurun İsteği Üzerine Yapılabilecek Yer Değiştirmeler başlıklı 12 maddesinde “Aşağıda belirtilen özürlerin belgelendirilmesi halinde, bölgelerdeki ve/veya hizmet alanlarındaki zorunlu çalışma süreleri tamamlanmadan memurun isteği üzerine yer değiştirme suretiyle atama yapılabilir:
A Özür Grubu: Sağlık Durumu,
B Özür Grubu: Eş Durumu,
Bu özür grublarında, yukarıda belirtilen öncelik sırası esas alınır.”
hükmü uyarınca özür grupları belirlenmiş olup, 13 üncü madde de ise Sağlık Durumunun Belgelendirilmesi başlığı altında “(A) Özür grubuna dayanarak memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için; kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin bulunduğu yerde kalmasının sağlık durumunu tehlikeye koyacağı, "Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği"ne göre tam teşekküllü Devlet Hastahanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir. Bu özür grubuna dayanarak yerleri değiştirilenler her yıl Ocak ayında alacakları aynı nitelikteki sağlık kurulu raporu ile durumun devam ettiğini belgelendirirler. Gerekli sağlık şartlarını kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tesbit edilenler, ayrıldıkları hizmet bölgesindeki eksik hizmetlerini tamamlamak zorundadırlar.”hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 1982 Anayasasının 125 inci maddesinin 1 inci fıkrasında “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların millî veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir.”hükmü yer almaktadır.

Açıklamalarınızdan yer değiştirme suretiyle tabi bir personel olup olmadığınız ve kurumunuz anlaşılmamakla birlikte, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde;

1-Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi bir memur olmanız halinde yer verilen mevzuat uyarınca sağlık durumu özründen faydalanmak suretiyle tedavinizi yaptırabileceğiniz bir yere (istediğiniz yer de olabilir başka bir yerde) naklinizin yapılması gerektiği,

2-Yer değiştirmeye tabi olmayan personel olması halinde ise idarenin sağlık durumunuzu göz önüne alarak 657 sayılı Kanunun 76 maddesi hükümleri uyarınca tedavinizi yaptırabileceğiniz bir yere naklinizin yapılması gerektiği,

3-İdarenin her türlü eylem ve işlemine kaşı yargı yolu açık olup, takdir mahkemenindir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam