Birden fazla hasta çocuk için hem anne hem baba ayrı ayrı refakat edebilir mi?

20/10/2006 12:07:00
Yazdır

Soru

Sizinle paylaşmak istediğim ve muhtelif organlardan yazışmaları yaptığım halde sağlıklı bir sonuç alamadığım; hasta sevki ve refakat harcırahı ile alakalıdır. 27.07.2006 tarihinde kızım (1995 doğumlu ) ve oğlum ( 1999 doğumlu ) .. Üniversitesi .. Tıp Fakültesine daha önceden tedavileri devam ettiği için; kızım Baba refakatinde oğlum ise Anne refakatinde yazılarak farklı sevk kağıtları ile kontrol sevkleri ilgili Doktor tarafından gerçekleştirilmiştir. Her iki hasta ve her iki refakat eden 31.07.2006 tarihinde .. Tıp Fak. Çocuk Alerji ve Astım polikliniğine farklı protokol numaraları ile girişleri gerçekleştirilmiş, Ayaktan tetkik ve tedavileri tamamlanınca 1 yıl sonrasına ve yine refakatli olarak kontrole istenmişlerdir.

Sorularım:

1- Hem Baba hem de Anne çalışan insanlardır. Her ikisinde refakat ediyor olması harcırah yönünden sakıncalı mıdır? Ayrıca farklı sevk kağıtları ile farklı çocuklara refakat edildiğinden, her iki refakatçide harcırah alır mı?
2- Aynı tarihte sevk almaları ve aynı zamanda ... Tıp Fakültesine giriş yapmalarının harcırah yönünden 4 kişi olarak mı yorumlanmalı yoksa aynı tarihte giriş ve çıkış yapmaları hasta sayısını 2'ye refakatçi sayısını 1' e mi dönüştürür.?

Görüşleriniz benim için değerlidir düşüncesi ile enderin saygılarımı sunarım.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Tedavi Yardımı başlıklı 209'uncu maddesinde; "Devlet memurları ile herhangi şekilde bir sağlık yardımından yararlanmayan eşlerinin veya bakmakla yükümlü oldukları ana, baba ve ikiden fazla dahi olsa aile yardımına müstehak çocuklarının, hastalanmaları halinde, evlerinde veya resmi veya özel sağlık kurumlarında ayakta veya yatarak tedavileri kurumlarınca sağlanır. Ancak tedavi giderleri ve yol masraflarının ödenebilmesi için, tedaviye resmi tabip raporu ile lüzum gösterilmesi şarttır" hükmü yer almaktadır. 657 sayılı Kanunun210 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan "209 uncu madde ile bu madde hükümleri Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının görüşleri alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmeliğe göre uygulanır." hüküm gereğince Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği'nde kimlerin yararlanacağı ve tedavinin usul ve esasları belirtilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin eşlik etme zorunluluğu başlıklı 27 inci maddesinde "Yatakta tedavi edilenlerin, hastalıkları gereği yanlarında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu tedaviyi yapan sağlık kurumunun raporu ile belgelendiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir. Bu takdirde ödenmesi gereken yatak ücreti, sağlık kurumunca düzenlenecek faturada gösterilmek ve belge eklenmek suretiyle, ilgili kurumca ödenir. Hasta özel sağlık kurumunda tedavi edilir ve giderler hasta tarafından bu sağlık kurumuna ödenirse, alınacak fatura ve belge ilgili kuruma verilerek bedeli kurumdan alınır.
Hastanın tedavi edilmek üzere başka bir yere gönderilmesi sırasında yanında bir kimsenin bulundurulmasının zorunlu olduğu hastayı gönderen sağlık kurumu veya kuruluşunun raporunda belirtildiği takdirde, hastaya biri eşlik ettirilir. Eşlik eden kimseye de, memurun bağlı olduğu kurumca, "Harcırah Kanunu" hükümleri dairesinde yolluk ve gündelik verilir. Hasta bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesi gereğince belirli bir araç ile gönderiliyorsa, eşlik edenin yollukları da aynı madde hükümleri uyarınca ödenir."
denilmek suretiyle zorunlu hallerde hastaya refakat imkanı sağlanmıştır. Ancak fıkra metninde hastaya biri eşlik ettirilir denilmek suretiyle hastayı gönderen sağlık kurumu veya kuruluşunun sadece bir refakatçi için lüzum gösterebileceği ifade edilmiştir.

Aynı fıkrada, eşlik eden kimseye verilecek yolluk ve gündelik konusunda da Harcırah Kanununa atıf yapılmıştır.

Anne ve babanın her ikisinin memur olması halinde yukarıda belirten mevzuat uyarınca başka yerde tedavi maksadıyla anne veya babanın birisinin refakatçi olarak görevlendirilebileceği bu çerçevede harcırah kanunu çerçevesinde harcırah ödenebileceği değerlendirmektedir. Yani tedavi maksadıyla başka yere gönderilenlere refakat eden devlet memurları izinli değil görevli kabul edilmişlerdir.

Aile yardımına müstehak çocuklar birden fazla çocuğun hastalanması halinde, her çocuk için bir refakatçi görevlendirilmesinde ve harcırah ödenmesinde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.

Hastalanan bir çocuğa anne veya babadan yalnız birinin refakat ettirileceği ve harcırah ödenmesi; Sayıştay 7.Dairesi 14.12.1998 tarihli ve 8346 sayılı Kararında; "6245 sayılı Harcırah Kanununun 20'nci maddesi hükmüne göre, 18'inci maddenin (c) bendinde yazılı yerlere bir kimse refakatinde gitmesi resmî tabip raporuyla tevsik edilenlere refakat edecek olanlardan yalnızca birisi için harcırah verilmesi gerekeceğinden, anne-baba refakatinde İzmir ve Ankara'daki hastanelere sevk edilen çocuğa refakat eden anne-babadan her ikisine de harcırah ödenmesinin" mümkün olmadığı hükmüne yer vermiştir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam