2 yıllık yükseköğrenimli memur, 4 yıllık şartı aranan görevde yükselme kadrolarına başvurabilir mi?

26/10/2006 15:17:00
Yazdır

Soru

1966 yılında ziraat teknisyeni olarak Tarım Bakanlığında göreve başladım. 1979 da meslek yüksek okulu (2 yıllık) teknik bilimler bölümünden mezun oldum. Ayrıca yurtiçi (6ay) ve yurtdışında (18 ay) eğitim öğretim amaçlı kurslara burslu olarak katıldım. Yurtdışında Tarım mühendisliği ihtisas sınavını kazanarak sertifikalarımı aldım. Tarım bakanlığının meslek okullarının milli eğitim bakanlığına devrinden sonra tüm haklarımızla beraber milli eğitim bakanlığına geçtim. Çeşitli bakanlıkların "Görevde yükselme ve unvan değişikliği ile ilgili yönetmelik"te okuduğum ve çevremden de duyduğum kadarıyla 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğinin Resmî Gazete'de yayımlandığı 18/4/1999 tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer şartlara sahip oldukları takdirde bu Yönetmeliğin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler" hükmünce lisans mezunu hakkı verildiğini öğrendim. Liyakat esasına göre böyle bir hakkım olup olmadığını, mühendis özlük haklarından yararlanıp yararlanamayacağımı ve bu esasa göre unvan değişikli yapıp yapamayacağımı öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim..İlginizi bekliyorum..

Cevap

Devlet memuru olarak görevli olan personelin objektif kriterler esas alınmak suretiyle üst görevlere aranmasının teminen Devlet memurları Kanunun 3 üncü maddesi hükmü uyarınca Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 15.3.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır. Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde görevde bulunanlardan iki yıllık yüksek öğrenim görenler, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yüksek öğrenim görmüş kabul edilirler.
Kurumlar, özel yönetmelikleriyle bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan personeli bakımından, 5 inci madde ile öngörülen öğrenim düzeyinin altında bir öğrenim düzeyi belirleyebilirler.
" hükmü yer almaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca bir çok bakanlık çalışan personel lehine bu mahiyette düzenlemeler yapmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43 üncü maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yükseköğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili kılınmıştır. Yükseköğretim Kurulunun görevleri başlıklı 7 nci maddesinin ( p) bendinde ise "Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından alınmış ön lisans, lisans ve lisans üstü diplomaların denkliğini tespit etmek,"denilmek suretiyle yurt dışında görülen eğitimin denkliğini belirleme yetkisi Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- 2547 sayılı Kanunu hükümleri uyarınca yüksek öğrenim sebebiyle elde edilen unvanları belirleme yetkisi Yükseköğretim kurulu yetkili bulunmaktadır.
2- Yurt dışında görülen eğitim sebebiyle denkliliğinin belirlenmesi Yükseköğretim Kurulu yetkili bulunmaktadır.
3- Yurt dışında burslu olarak katıldığınız 18 aylık eğitim sonucunda verilen belgenin eğitim durumunuzu değiştirip değiştirmediği, bu belgenin mühendis unvanını kullanıp kullanamayacağınıza ancak Yükseköğretim Kurulu karar verebilir.
4- Genel olarak kurs mahiyetindeki eğitimler kişilerin eğitim düzeyini değiştirmemektedir.
5- Görevde yükselme eğitim ve sınavları açısından Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik'in geçici üçüncü maddesi hükmü uyarınca 18/4/1999 tarihinde, görevde personel bakımından 2 yıllık yüksek okul mezunları 4 yıllık eğitim görmüş kabul edilmek suretiyle, 4 yıllık eğitim gerektiren görevde yükselmeye tabii unvanlar için müracaatta bulunabilmektedirler.
- Unvan değişikliği sınavı gerektiren unvanlar için söz konusu hüküm uygulanamamaktadır.
- Mühendis
unvanlı bir kadroya atanmak unvan değişikliğini gerektirmektedir.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam