Geçici görev yolluğu ile seyyar görev tazminatı arasındaki fark...

14/12/2006 20:39:00
Yazdır

Soru

.. İli .. Tarım İlçe Müdürlüğünde Teknisyen olarak çalışıp 1 Ay Müddetle Altınözü .. İlçe Müdürlüğüne geçici görevlendirilen ve orada 1 Ay ikamet eden bir teknisyene 6245 Sayılı harcırah kanununun 39?uncu maddesine göre geçici görev yolluğumu yoksa 6245 sayılı kanunun 49?uncu maddesine göre seyyar görev tazminatımı ödenecektir.

Cevap

6245 sayılı Kanunun Memuriyet mahalli dışına gönderilenlerin gündeliğini düzenleyen 39?uncu maddesinde; ?Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir.?hükmü,

Seyyar olarak vazife gören memur ve hizmetlileri düzenleyen 49?uncu maddesinde ise; ?Asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (Merkez veya il kuruluşuna dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve (Aşağıda unvanları sayılanlar hariç) yol masrafı ödenmez. Bunlardan, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; bu Bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstehak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte biri günlük tazminat olarak verilir. Takip memuru, gezici sağlık memuru, ebe, orman muhafaza memuru, koruyucu, koruma memuru, posta dağıtıcısı, hat bakıcısı, tahsildar, gezici başöğretmen ve görev niteliklerinin bunlara benzerliği Maliye Bakanlığınca onaylanacak diğer memur ve hizmetlilerin yol masrafları mutat taşıt araçlarına fiilen ödedikleri miktarlar üzerinden karşılanır.?hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun Muvakkat (geçici) vazife harcırahını (Yol masrafı ve yevmiye) düzenleyen 14?üncü maddesinde ise; ?Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat (geçici) vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur:
1. Birinci maddede yazılı kurumlara ait bir vazifenin ifası maksadıyla muvakkaten yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilenlere;
2. Yeni ve eski memuriyetlerine mütaallik bir meseleden dolayı bu kanuna tabi kurumlarca açılan bir dava sebebiyle sanık veya davalı olarak (İşten el çektirilmiş olsun veya olmasın) başka bir yere gönderilenlerden lehinde netice hasıl olanlara;
3. Memuriyet merkezlerinin bulunduğu mahal dışındaki bir vazifeye vekaleten gönderilenlere;
4. Fiilen oturduğu mahalden gayrı bir yere açıktan vekaleten gönderilenlere (yalnız gidiş ve dönüşleri için);
5. Muvakkat kaza salahiyeti ile gönderilenlere.?hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler çerçevesinde; 6245 sayılı Kanunun 14?üncü maddesi gereğince geçici görev harcırahı almanız gerekmektedir. Ayrıca, yukarıda yer verilen diğer maddelere sizin durumunuz uymamaktadır.

Bu soru 62,353 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam