Memur sevk kağıdı istediğinde, bu talep sorgulanmaksızın karşılanmalı mıdır?

10/01/2007 13:41:00
Yazdır

Soru

Öncelikle hepinizi gönülden kutluyor başarılarınızın devamını diliyorum. Benim sorum bir öğretmen olduğum için hasta sevk işlemleri işle ilgili. Biz şu anda idarecilik yapan öğretmenleriz. Bir öğretmen hasta sevk kâğıdı istediği zaman vermek zorundayız. Fakat öğretmenin dersi olduğu halde ben hastaneye gideceğim bana sevk verir misiniz gibi taleplerle karşılaşıyoruz.
1-Öğretmenlere devreleri dışında mı yoksa devre fark etmeden sevk kâğıdı verilir mi?
2-Sevk kâğıdı alan öğretmen onu kimi zaman işleme bile koydurmuyor ve iyi niyetimizi istismar ediyor. Hasta sevk kâğıdı alan bir öğretmen onu mutlaka işleme koydurmak zorunda mıdır?
3-Sevk kâğıdı verdikten sonra (devresi içinde gidiyorsa) ek dersini kesmenin haricinde başka yapmamız gereken bir işlem var mı?

İlginize şimdiden teşekkür ediyorum.

Cevap

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 209 uncu maddesinde Devlet memuru ve kimlerin tedavi giderlerinin kurumlarınca karşılanacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Tedavi yardımından faydalanmaya ilişki olarak usul ve esasların ise yönetmelik ile düzenlenmesi esası getirilmiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 209 ve 210 ncu maddelerinin uygulanmasını sağlamak amacı ile 210 ncu maddenin 2 nci fıkrası hükmüne dayanılarak hazırlanan ve 27.2.1973 tarih ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinin 3 ncü maddesi kimlerin tedavi yardımından yararlanabileceğini ayrıca hükme bağlamıştır.

Anılan Yönetmelikte hasta olan devlet memuruna ve diğer hak sahiplerine hasta sevk kâğıdı düzenlenmesi öngörülmüştür. Hasta sevk kâğıdının düzenlenmesinde zaman sınırlaması ve belirli zamanda düzenlemesine ilişkin kayıt bulunmamaktadır.

Mevzuat hükümlerinin birlikte yorumlandığında;
1- Hastalanan Devlet memuruna sınırlama olmaksızın hasta sevk kâğıdının verilmesi zorunluluk olup, idarenin bu işlemi geciktirmesinden mütevellid memur mağdur olması halinde idare sorumlu olacaktır.

2- Aldığı hasta sevk kâğıdı ile muayene ve tedavi olmayan ve göreve devam etmeyen memur hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümlerinin uygulanabileceği değerlendirilmektedir. Böyle bir sorun oluşmaması için il ve ilçe bazında sevk kağıtlarına uygulanan işlem hakkında memurun kurumuna bilgi vermesi gerektiğine dair bir iç genelge yayımlanabilir.

3- Mevzuat gereğince kesilmesi gerekiyorsa ek ders dışında bir kesinti yapılması söz konusu değildir.

Bu soru 44,512 defa okundu. 17 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam