Hastalık raporu alan personel, konu belirtilmeden, amirce, telefonla kuruma çağırılabilir mi?

06/02/2007 00:19:00
Yazdır

Soru

Başhekim ile aramızdaki bazı problemler mevcuttu bu nedenle başhekim bu problemleri kişiselleştirdi. Hastalık nedeniyle il devlet hastanesine sevk istedim. Fakat zorluk çıkartan başhekim hastalığım nedeniyle verilen istirahat raporunda beni hastaneye telefonla çağırdı. Hasta olduğum için gidemedim. Gidemeyeceğimi söyledim bunun üzerine tutanak tutuldu ve il sağlık müdürlüğü bana uyarı cezası verdi. Ben bu durumda uyarı cezası idari mahkemeye verilemeyeceği için bir şey yapamadım. Bu arada valiliğe itiraz ettim ama itirazım kabul edilmedi. Bu durumda ne yapabilirim bu karar kişisel nedenlerden dolayı oldu.
1) İstirahat raporu süresi içinde amir tarafından raporlu personel konu belirtilmeden telefonla kuruma çağırılabilir mi?
2) Personel eğer hasta olduğu için gidemediği halde bu nedenle uyarı cezası verilebilir mi?
3) Bu durumda hakkımızı nasıl arıyabiliriz?

Cevap

Bilindiği üzere, rahatsızlanan memurlara verilecek hastalık izinlerine ilişkin düzenlemelere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hastalık izni başlıklı 105 inci, iyileşme halinde göreve dönüş başlıklı 106 ncı ve raporları verecek hekim ve sağlık kurulları hakkında yönetmelik başlıklı 107 nci maddelerinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Hastaların hastalık durumlarında verilecek raporların usule ve fenne uygun olması gerekmekte ve bu husus 6.2.1981 tarihli ve 17243 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde "Memurlara, merkezde kurum amirinin, illerde kurum amirinin teklifi üzerine mülki amirin, yurt dışında misyon şefinin onayı ile hastalık raporlarında gösterilen istirahat süreleri kadar hastalık izni verilir.
Bu yönetmelik ile Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde tespit edilen usul ve esaslara uyulmaksızın alınan hastalık raporlarına dayanılarak hastalık izni verilemez.
İkinci fıkrada belirtilen sebeplerle hastalık izni verilmediği halde görevlerine başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve değişiklikleriyle, özel kanunların bu konularla ilgili hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 210 uncu maddesi uyarınca 27.7.1973tarih ve 7/6913 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği 11.8.1973 tarihli ve 14622 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde,

1- Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliği ve Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği ile Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun alınmış olan raporun belirtilen yönetmeliğin 9 uncu maddesi uyarınca hastalık iznine çevrilmesi zorunludur. Hastalanan ve mevzuata uygun rapor alan devlet memurunun idare göreve çağrılması söz konusu olamaz.

2- Mer’i mevzuata uygun alınmış rapor uyarınca alınmış rapor sebebiyle hastalık izni kullanan memura göreve gelmedi diye disiplin cezası verilmesi 657 sayılı Kanuna uygun değildir.

3- İdare hakkınızda 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesi uyarınca uyarma cezası verilmiş olması halinde ise bu ceza hakkında süresi içinde yargı yoluna müracaat etmeniz mümkün bulunmaktadır. Konuya ilişki olarak sitemizde yayımlanan ayrıntılı haber için bakınız.

Uyarma ve Kınama Cezalarının İptali İstemiyle Dava Açılabilecek

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam