Daktilograf, bilgisayar işletmenliğine atanabilmek için görevde yükselme sınavına girmeli mi?

12/06/2007 12:00:00
Yazdır

Soru

Ben, Fırat Üniversitesinde Daktilograf kadrosunda görev yapmaktayım. Bildiğiniz üzere daktilo kullanımı artık yok denecek kadar azalmıştır ve hatta bazı yerlerde tamamen kullanımdan kalkmıştır. Benim gibi daktilograf kadrosunda çalışan birçok memur arkadaşımız bilgisayar kullanmaktadır. Kurumumuzda bu kadroda bulunan bazı memur arkadaşlar "Bilgisayar İşletmeni" olarak doğrudan unvan değişikliği yapılarak çalıştırılmaya başlandı. İş güçlüğü tazminatı olarak bizlerden 26ytl fazla bir ücret alıyorlar. Benimde bu kadroya geçmem için nasıl bir yol izlemem gerekir, kanuni olarak haklarım nelerdir? Bana bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Cevap

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ( a) bendinde görevde yükselme "657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlerden bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan görevler ile kurumlarca çıkarılacak özel yönetmeliklerde belirlenen görevlere aynı veya başka hizmet sınıflarından yapılacak atamaları," olarak tanımlanmıştır.

Anılan Yönetmeliğin 15 inci maddesinde "Kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile bunlar için verilecek görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, ağırlıkları ve kapsama dahil edilecek diğer unvanlar ve bunlara ilişkin seçme kriterlerini, yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile bu konulara ilişkin diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları yönetmelikle düzenlerler.
Bu yönetmeliğin uygulanması sırasında doğacak tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca yönetmeliğin tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin (b) bendinde "Aynı düzeyde görev: Kurumların; hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından aynı grupta ya da grup içinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gösterdikleri görevleri,"ifade edeceği belirtilmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 12/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Anılan yönetmeliğin 5 inci maddesini (f) bendinde "İdari Hizmetleri Grubu;
1) Ayniyat Saymanı, Sıhhi Malzeme Saymanı, Sayman,
2) Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Santral Memuru, Daktilograf, Sekreter, Veznedar, Satınalma Memuru, Ayniyat Memuru, Yurt Yönetim Memuru, Tahsildar, Mutemet, İkmal Malzeme Sorumlusu, Raportör, Şoför, Koruma ve Güvenlik Görevlisi." hükmü yer almaktadır.

Mezkur Yönetmeliğin Görevde yükselme sınavı sonucu atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı 8 inci maddesinin (k ) bendinde "Memur, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Santral Memuru, Daktilograf, Sekreter, Veznedar, Satınalma Memuru, Ayniyat Memuru, Yurt Yönetim Memuru, Tahsildar, Mutemet, İkmal Malzeme Sorumlusu, Raportör kadrolarına atanabilmek için;
1) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,"denilmektedir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin (f) bendinde daktilograf ve bilgisayar işletmeni kadroları aynı grupta yer almaktadır. Daktilograf olarak bilgisayar işletmeni kadrosuna atanmak için aranan şartları taşımanız ve boş bilgisayar işletmeni kadrosu olması halinde görevde yükseleme eğitim ve sınavına girmeksizin atanmanız idarenin takdirinde olduğu değerlendirtmektedir.

Bu soru 33,306 defa okundu. 12 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam