Öğretim görevlisi olan emeklinin ders ücretinden kesinti yapılabilir mi?

16/06/2007 14:57:00
Yazdır

Soru

Silahlı Kuvvetler'den emekli subayım. Halen Ordu Üniversitesi'nde dışarıdan ücretli olarak derslere giriyorum. Girdiğim ders kadar ücret alıyorum. Ancak Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe giren SSK Yasası uyarınca aldığım ders ücretinden destek primi kesilip kesilmeyeceği konusunda tereddüt oluştu. Yasadan anlaşıldığı kadarıyla bu husus, yani çalışan emekliden % 33,5 destek primi kesilmesi, sigortalı veya Bağ-Kur'lu bir iş yapanı kapsıyor. Üniversitede dışardan derse giren bizlerin bu ücretinden vergi kesilmesi gerekiyor mu? Özcan Gürsoy

Cevap

Aslında, emekli olup da kamuda yeniden işe başlayanların emekli aylıklarının kesilmesi gerekir; ama 5335 sayılı kanunun 30. maddesinin dördüncü fıkrası "Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.)," hükmü gereğince, Emekli Sandığı emeklisi olarak emekli aylığınızı kestirmeksizin, bir devlet üniversitesi olan Ordu Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak ders ücreti karşılığı ders verebilirsiniz.

Aldığınız ders ücretlerinden SSK'ya Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi işine gelince, bahsettiğiniz 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ocak 2007'de yürürlüğe girseydi ders ücretlerinizden SGDP yapılacaktı; ama bu yasa henüz yürürlüğe girmedi ve 2008 yılına ertelendi.

Şimdiki duruma gelince, siz 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 31. maddesi ("Madde 31- Öğretim görevlileri; üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler, süreli veya ders saati ücreti ile görevlendirilebilirler.

Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanabilirler veya kadro şartı aranmaksızın ders saati ücreti veya sözleşmeli olarak istihdam edilebilirler.

Öğretim üyesi kadrolarına öğretim görevlileri en çok iki yıl süre ile atanabilirler; bu süre sonunda işgal ettikleri kadroya başvuran öğretim üyesi bulunmadığı ve görevlerine devamda yarar görüldüğü takdirde aynı usulle yeniden atanabilirler. Atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.

Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır. Konservatuarlar ile meslek yüksekokullarına gerektiğinde sürekli olarak öğretim görevlisi atanabilir." gereğince kadro karşılığı olmaksızın ders ücreti ile atandığınızdan 506 sayılı kanuna tabi değilsiniz bu nedenle de SSK'ya prim ödemek zorunda değilsiniz. Gelir Vergisi ise her halükârda kesilecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam