POMEM'den mezun olan polis memuru, istifa ederse ne kadar tazminat öder?

25/12/2007 11:31:00
Yazdır

Soru

Öncelikle yardımınız için çok çok teşekkür ederim.
Emniyet teşkilatı kanunun ek 24.mad. yazan ifade aşağıdadır:

Yani "mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorundadırlar." ifadesinden hukuki olarak ne anlam çıkıyor?

Emniyetin uygulaması şu şekilde mesela ben ilk pomem mezunuyum ve 1 yıl 10 ay görev yaptım ve istifa ettim. Bana gelen okul masrafları 2 milyar 660 YTL ve bu miktarı zorunlu hizmetin yapmamış olduğum 4 yılıyla çarpıp 11 milyar tazminat çıkarıyorlar. Sizce bu hukuki olarak doğru bir yaklaşımımıdır. Eğer dava acarsam bazı avukat arkadaşların ifadeleri internette var kazınılabilir diyorlar. sizin bu konu hakkında görüşünüz nedir ve nasıl bir yol izlemem gerekir. Ayrıca bana tebliğ edilmeyen tazminat için faiz işler mi ne dersiniz. gerçekten çok arkadaşımız aynı sorunun cevabını beklemektedir. İlginize teşekkür ederiz.

Cevap

4/6/1937 tarih ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu 26/4/2005 tarih ve 5336 sayılı Kanunun 2 nci maddesi eklenen ek 24 maddesinin 5 inci fıkrasında "Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve aslî memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorundadırlar." denilmektedir.

Yukarı yer verilen hüküm cezai şart düzenleyen bir hüküm olup, kamunun öğrenim süresince yaptığı masrafların hizmet yapılmayan yıl ile çarpılması ile bulunmaktadır. Hükmün açık olduğu değerlendirilmekle birlikte yargı farklı karar da verebilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam