2014 KPSS den sonra 2015 KPSS giren kişinin önceki sınavı geçerli mi?

10/11/2014 11:50:00
Yazdır

Soru

Merhabalar. Ben şuanda ön lisans mezunuyum ve 2014 KPSS ye girdim 85 puan aldım. Ben bu puanı 2 yıl kullanma hakkım var. Aynı zamanda açık öğretim fakültesi işletme bölümü son sınıf öğrencisiyim 2015 Ocak ayında muhtemelen mezun olacağım. Mezun olduktan sonra 2015 lisans KPSS sınavına girdiğimde ön lisans puanım iptal olur mu? iki sinide kullanabilir miyim? Kullanabilirsin diyenler var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50'nci maddesinin birinci fıkrasında, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu; Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte ise kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS); memur alımlarında kayırmacılığın önüne geçilmesi ve objektif bir yerleştirme yapılabilmesi amacıyla aynı öğrenim düzeyinden adayların birbirleriyle yarışmalarını sağlayacak şekilde, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçları dikkate alınarak farklı öğrenim düzeylerinden yapılan bir yarışma sınavı olduğundan, bu sınava girecek adaylar arasında haksız rekabete sebebiyet verilmemesi için, adayların son öğrenim düzeylerinden sınava girmeleri hususu, tartışılmaz bir zarurettir. Bu sebeple, son öğrenim düzeyleri altında bir öğrenim düzeyinden KPSS'ye girip tercihleri çerçevesinde yerleştirilmesi yapılan adayların, bu durumun tespit edilmesi halinde yerleştirilmeleri geçersiz sayılmaktadır.



Ortaöğretim/önlisans mezunu adayların katıldıkları 2014 KPSS adaylar için yapılan 2014 KPSS ön lisans ve orta öğretim Kılavuzunun 1.Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar bölümünün 1.4 maddesinde "2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Bu kılavuz sadece bu sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır." ve Başvuru Koşulları başlıklı 2.1. maddesinde "Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. 5-14 Mayıs 2014 tarihlerinde 2014-KPSS Lisans başvuruları alınmış olduğundan, 14 Mayıs 2014 tarihi ve öncesinde bir lisans diploması almaya hak kazanan adaylar 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuramazlar. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar."açıklamalarına yer verilmiştir. Aynı Kılavuzda 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuru tarihleri olarak (08-24 Temmuz 2014) tarihleri belirlenmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; en son öğrenim düzeyleri olan ortaöğretim/önlisans seviyesinden B grubu kadrolar için yapılan KPSS'lere katılan adayların bu sınavın geçerlilik süresi bitmeden lisans seviyesinden mezun adaylar için yapılacak KPSS A grubu ve Öğretmenlik sınavına girmeleri halinde, ortaöğretim/önlisans düzeyinden katıldıkları 2014 KPSS sonuçlarının, yeni öğrenim düzeyleri olan lisans seviyesinden yapılacak KPSS B grubu sınav tarihine kadar geçerliliğini korumaktadır.

Devlet personel Başkanlığının konuya ilişkin aynı mahiyetteki görüşlerine ulaşmak için

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam