Lise 4. sınıftan terk memur olabilir mi?

25/06/2015 12:14:00
Yazdır

Soru


İyi günler,
Ben lise 4 ten terkim. Bu yüzden ortaokul mezunuyum. Memurluğa girmek istiyorum bu mümkün mü acaba? İnternette ortaokul mezunları da memur olabilir diye okudum. Eğer mümkünse hangi adımları uygulamalıyım?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun devlet memuru olmanın genel özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde "Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.
A) Genel şartlar:
1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak.
6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (...)(1) akıl hastalığı (...)(1) bulunmamak.
B) Özel şartlar:
1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,
2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Sınıflandırmada öğrenim unsuru" başlıklı 41 inci maddesinde "Genel olarak ortaokulu bitirenler memur olabilirler. Ortaokul mezunlarından istekli bulunmadığı takdirde ilkokulu bitirenlerin de alınması caizdir. Bir sınıfta belli görevlere atanabilmek veya bu görevlerde belli derecelere yükselebilmek için, kuruluş kanunları veya bu kanun ve kuruluş kanunlarına dayanılarak çıkarılacak yönetmelikler ile işin gereğine göre daha yüksek öğrenim dereceleri veya muayyen fakülte, okul veya öğrenim dallarını veya meslek içi veya meslekle ilgili eğitim programlarını bitirmiş olmak veya yabancı dil bilmek gibi şartlar konulabilir." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50'nci maddesinin birinci fıkrasında, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu; Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte ise kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.

İlköğretim (İlkokul+ortaokul (4+4))
Ortaöğretim: (lise ve lise dengi okullar)
Ön lisans: En az dört yarı yıllık bir programı kapsayan yükseköğretimdir.
Lisans: En az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimdir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1- ilköğretim (ortaokul) mezunlarının devlet memuru olmaları mümkün bulunmakla birlikte ÖSYM tarafından ilköğretim (ortaokul) mezunlarına KPSS sınavı yapılmaması sebebiyle memur olarak atanamamaktadırlar.
2- Ancak istisnai memur kadrolarına (657 sayılı DMK 59. md. özel kalem müdürü, bakanlık müşaviri... kadrolar) sınavsız atanmak mümkün olduğundan en az ilkokul mezunlarının atanması mümkün bulunmaktadır. Ortaokul mezunlarının da istisnai kadrolara atanması mümkün bulunmaktadır.
3- Açık liseye kayıt olup eksik derslerinizi vererek liseyi bitirmenizi KPSS sınavına girerek memur olabileceğiniz değerlendirilmektedir. 2016 KPSS B grubu sınavı yapılacaktır.

Bu soru 12,965 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam