Vakıf üniversitesindeki akademisyen, sınavsız memur olabilir mi?

19/08/2015 04:18:00
Yazdır

Soru

Bir vakıf üniversitesinde öğretim elemanı (öğretim veya araştırma görevlisi) olarak çalışan birinin, üniversite tahsili neticesinde elde ettiği öğretmen, avukat, mühendis, doktor, eczacı, fizyoterapist, psikolog, sosyolog, tercuman vb. mesleki ünvanı ile herhangi bir kamu kurumuna sınavsız (KPSS'siz) geçişi söz konusu olabilir mi?

Kişi, vakıf üniversitesindeki görevi öncesinde bir kamu kurumunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/A bendine göre (yardımcı hizmetler veya genel idari hizmetler gibi yukarda sayılan ünvanlardan farklı kadrolarda) daha önceden çalışmış biri ise, herhangi bir kamu kurumuna istifa sonrası dönüş yolu ile (sınavsız, KPSS'siz) ihraz ettigi mesleki unvan uzerinden atanabilir mi?

2012 yılındaki bir TBMM soru onergesine verilen asagidaki cevap metninde yer alan açıklamalardan hareketle durumu netleştirmek adına konuyu dogrudan sizlere sormamın en uygunu olacağını düşündüm.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Soru 2) Vakıf üniversitelerinde çalışan personel 4857 sayılı iş kanununa tabi değil midir?

Cevap 2) Vakıf üniversitelerinde görev yapan personele yalnızca aylık bakımından 4857 sayılı lşKanunu hükümleri uygulanır. Nitekim Vakıf Yükseköğretinı Kurumları Yönetmeliğindeki(31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmi Gazete) bu konuya ilişkin amir hükmü şu şekildedir:"Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alacak olan akademik ve idari personelin çalışma esasları 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununda devlet üniversiteleri için öngörülenhükümlere tabidir." (Danıştay 8. Dairesi Karar No: 201 1/2451) Dolayısıyla Danıştay, bu kararıyla vakıf üniversitelerinin de aynı devlet üniversiteleri gibi idari hukuka tabi olduğunu, öğretim elemanlarına işçi muamelesi yapılamayacağını karara bağlamıştır.

Cevap

Vakıf üniversitelerindeki istihdam iş kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır.

Ancak Devlet kurumlarındaki öğretim elemanı alımları, 2547 ve 2914 sayılı Kanunlarına tabi olarak yürütülmektedir.

657 sayılı Kanunun 92. maddesinde yer alan "657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler." hüküm sadece diğer personel kaunlarına tabi kamu personelini kapsamaktadır.

Sizin yer vermiş olduğunuz soru önergesi metinndeki karar ancak akademik çalışmaya ilişkin olabilir.

Bu bağlamda, vakıf üniversitelerinde çalışan bir akademisyenin sınavsız olarak bir kamu kurumuna memur olarak atanamayacağını düşünüyoruz.

Bu soru 13,609 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam