Sigortalılık süreleri memurluk emekli yaş grubu etkiler mi?

24/10/2016 19:14:00
Yazdır

Soru

Lise son sınıf 1998 yılında belediyede staj yaptım. 05.09.2001 yılında Uzman Jandarma okuluna girdim ve bir sene okul okuduktan sonra 30.08.2002 mezun olarak işe başladım. 11 yıl 3 ay çalıştıktan sonra Aralık 2013'te istifa ettim ve 30 Aralık 2013'te bir belediyede memur olarak işe başladım. Sorum şu; 1998 yılında stajyer olarak sigorta başlangıcım var. Emekliliğime faydası olacak mı? 01.01.1982 doğumluyum. Ne zaman maaşlı olarak ne zaman emekli olabilirim?

Cevap

Sorunuz özelinde sigortalılık sürelerinin memurluk emekli yaş grubunu etkiler mi? Hizmet olarak değerlendirilir mi? Konularını değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler olarak:

2008 yılı Ekim ayından önce memur hizmeti olanlar için 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır.

Emeklilik; memurların hem hizmet hem de yaş grubunu tamamlaması ile gerçekleşecek durumdur.

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar (SSK, Bağ-Kur, Memur olarak) için kademeli yaş grupları tespit edilir. 15 Haziran 2002 tarihindeki hizmet sürelerine göre yaş grupları bulunur. Kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet süresi aranır.

8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için ise kademeli yaş grupları bulunmaz. Kadın ise 58, erkek ise 60 yaş ve 25 yıl hizmet süresi aranır.

Staj süreleri boyunca Sosyal Güvenlik Kurumuna malulluk, yaşlılık ve ölüm sigortalarından prim gönderilmez. Bu nedenle de hizmet bulunmaz.

Sadece staj süreleri boyunca Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası ve meslek hastalıkları olarak belirtilen primler gönderilir, bunun amacı da staj esnasında her hangi bir kaza, hastalık gibi durumların karşılanması olur. Staj süresi sigortalılık süresi başlangıcı olarak iş kazası ve meslek hastalığı durumunda esas alınır.

Memurların yaş gruplarında sigortalılık başlangıç tarihi dikkate alınmaz. Diyelim ki, 1980 tarihinde 90 gün SSK. primi yatan bir kişi daha sonra hiç çalışmamış, aradan 6 yıl geçtikten sonra memur olduğunda yaş grubunun bulunmasında 1980 tarihi esas alınmaz. 15 Haziran 2002 tarihindeki hizmet süresi, yani 6 yıl 3 ay gibi süresi göz önüne alınarak yaş grubu bulunur. Ancak, memur olarak değil de SSK. lı olarak emekli olmak istediğinde, yani 1260 gün ve daha fazla SSK.lı çalıştığında 1980 yılı emeklilik sigortalılık süresinin başlangıcında dikkate alınır.

Bu ve benzer konular için;

http://www.memurlar.net/kategori/ozel-konular/emeklilik/

http://sorucevap.memurlar.net

adreslerimiz ziyaret edilebilir.

Bu bağlamda durumunuzu değerlendirmemiz:

Uzman jandarmalar için yıpranma payı bulunur. Her yıl için 3 ay hizmet ilavesi olarak sağlanır.

Yıpranma payı emeklilik yaş grubunu daha önceden tamamlamaya katkı sağlar. Kademeli yaş grubuna dahil memurlar için yıpranma payı tamamıyla, girmeyenler için ise toplamda 3 yıldan çok olmamak üzere yarısı yaş grubunu öne çeker.

Emeklilik yaş grubunuz, staj süresinin bir katkısı olmayacağı için ve memur olduğunuz için 60 yaş grubudur.

60 yaş grubunuzdan azami 1 yıl 5 ay daha önce yaş grubunuzu yıpranma payınızdan dolayı kazanacağınızı değerlendirmekteyiz. Yaş grubu ile birlikte 25 yıl hizmet süreniz olduğunda da maaşlı emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam