Engelli çocuğun ve Libya'da bulunmanın emekliliğe etkisi

25/09/2017 14:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba, benim eşim ( 1978 doğumlu ) öğretmen milli eğitim kurumunda ( 17 yıl ) ben de öğretim elemanıyım üniversitede.

%90 sürekli ve ağır özürlü bir kız çocuğumuz var. Aynı zamanda eşim ilkokul döneminde ( yaklaşık 7 yıl ) yurtdışında ( libyada) bulunmuş. Doğal olarak çocuk büyüdükçe sorunları da beraber büyüyor. kızım 2001 doğumlu. bizim size sorumuz şu :

çocuğun özürlülük durumunu ve yurt dışı durumunu emekliliğe nasıl yansıtabiliriz ? Normalden daha erken emekli olma şansımız var mı acaba ?

teşekkürler...iyi çalışmalar....

Cevap

Sorunuz özelinde Kadın memur olarak durumunu değerlendirmekteyiz.

8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış olan kadın memurların memur olarak emekli olabilmesi için 20 yıl hizmet sürelerinin olması ve 23/05/2002 tarihine kadar olan hizmet süreleri 4 yıl ise 54 yaş grubuna dahil olur, şayet 4 yıldan az ise 55 yaş grubuna dahil olurlar. Kademeli yaş grupları 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmünde belirtilmiştir.

Engelli çocuktan dolayı durumunuz;

Ayrıca, sadece kadın memurlar için uygulanan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, 2008 yılı Ekim ayından sonra geçen süreleri kapsayacak şekilde prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmektedir ve bu süreler emeklilik yaş gruplarından da indirilmektedir.

Bu uygulama kapsamına girip girmediğinin yani çocuğun özürlülük durumunu da sağlık kurulu raporlarına istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tespit etmektedir.

Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilir ve karar verilmesi halinde 2008 yılı Ekim ayından sonra geçen sürelerinizin dörtte biri emeklilik hizmet süresine eklenerek emeklilik yaş gruplarından da indirim sağlayabilirsiniz.

Yurtdışında geçen süreden dolayı durumunuz:

Libya ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi mevcuttur.

Yurtdışı süreleriniz 18 yaşından sonra geçen süreler ise Emeklilik yaş grubunuzu ve yurtdışı süreler ile birlikte 20 yılı tamamladığınızda kısmi aylık bağlanmasını Sosyal Güvenlik Kurumundan talep edebilirsiniz. Veya 18 yaşından sonra yurtdışında geçen hizmet sürelerinizi Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanma yaparak tam aylık talep edebilirsiniz.

Sonuç itibariyle:

Kadın memur olarak emekli aylığı bağlanma tarihinizin durumunuza göre 54 veya 55 yaş grubunuzu tamamlama tarihinde olabileceğini, bu tarihlerden engelli çocuğunuzdan dolayı kazanmanız durumunda hizmet sürelerinize eklenecek olan dörtte bir hizmet süresi toplamının indirilmek suretiyle emekli olabileceğiniz tarih olacağını değerlendirmekteyiz.

Tavsiyemiz: daha önce başvurmadığı iseniz engelli çocuğunuzdan dolayı kazanılacak olan hizmet süresi için Kurumunuz kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam