1999 öncesi hizmeti olan kadın öğretmen ne zaman emekli olur?

05/01/2018 00:36:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben 14.12.1988 yılında öğretmenliğe başladım. 21.03.1990 da (1 yıl, 3 ay 7 gün sonra ) istifa ettim.

16.01.1997 de tekrar öğretmenliğe başladım. Bugüne kadar ara vermedim. Bu durumda ne zaman emekli olabilirim. Ekim 1966 doğumluyum. Kalan süreyi aylıksız izin alarak geçirmek mümkün mü? ( Sağlık sorunlarım var, rapor alamıyorum.) Yoksa bu süre emeklilik süresini uzatır mı?

Bu konularda bilgi verebilirseniz sevinirim.

Cevap

Memurlar emeklilik yaş gruplarını aylıksız izin alarak tamamlayabilirler mi?

Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kurallarına göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış kadın memurların emeklilik koşulları 20 hizmet yılının olması + Emeklilik Yaş grubunun tamamlanması durumudur.

Aylıksız izinli geçen süreler Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlanılması halinde hizmet süresine eklenir, borçlanılmazsa hizmet süresine eklenmez..

Aylıksız izin kullanmak için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 41 hükmünde belirtilen durumların olması gerekir. Bir neden olmadan aylıksız izin kullanılması mümkün olmaz.

Emeklilik durumunuz şu şekilde olmaktadır:

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmü içeriğine göre emeklilik yaş grubunuz 52 yaşınızı doldurduğunuz tarih olmaktadır.

https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-yas/

Belirttiğiniz hizmetlere göre 20 hizmet yılınız bulunmaktadır.

Emeklilik yaş grubunuzu tamamlamadan emekli olamayacağınızı değerlendirmekteyiz. Ekim 2018 tarihinde aylıklı olarak emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Zaman zaman sitemizde de yer verdiğimiz konulardan olan, hizmet yılını tamamlayıp emeklilik yaş grubunu çalışmadan beklemek sistemi bulunmaktadır. Bu konuda değerlendirmelerimiz için http://www.memurlar.net/haber/653229/ adresimiz ziyaret edilebilir.

Sonuç değerlendirmemiz:

Nedensiz bir aylıksız izin kullanılmaz. 5510 sayılı Kanun 41 inci madde hükmü kapsamında bir aylıksız izin kullanmanız mümkünse Ekim 2018 tarihine kadar bu hakkınızı kullanabilirsiniz. Yok ise belirttiğiniz duruma göre emeklilik hizmet sürenizi doldurduğunuzu anladığımızdan bu duruma göre emeklilik yaş grubunuzu beklemek üzere görevinizden ayrılabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam