Bedelli askerlik yapanlarda kademe ilerlemesi yapılır mı yıllık izinde sayılır mı?

10/06/2018 14:42:00
Yazdır

Soru

Kamu kurumunda çalışan bir memur askerlik hizmetini bedelli olarak yaparsa derece ve kademe ilerlemesi yapılır mı ? Askerlik süresini 6 ay mı 12 ay mı esas alırlar? Askerlik süresi boyunca kamu görevine devam ettiği için yıllık izin değişir mi ? Yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu:

Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi:

Madde 83 -Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar. Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca gözönünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

Aylıksız izin

Madde 108 - G) Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır.

Yıllık izin:

Madde 102 -Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

154 seri nolu tebliğ:

Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması gerekmektedir.

Memurlar muvazzaf askerlik süresinde görevlerinden ayrılıp aylıksız izinli sayılmakta askerlik sonunda tekrar göreve atanmaktadır. Yani bu sürede memurluk kıdemlerinde kesinti olmaktadır. Yukarıdaki maddeler bu kesintiyi telafi etmek için aylıksız izinleri görevde geçmiş saymaktadır.

Sonuçta bedelli askerlik yapanların görevlerinde kesinti olmadığından ve aylıksız izin kullanmadıklarından derece ve kademede sayılacak askerlik süresi bulunmadığını düşünüyoruz. Buna bağlı olarak yıllık izin de değişmeyecektir.

Bu soru 38,892 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam