Eşi kısmi zamanlı (part time) çalışan memura aile yardımı verilir mi?

25/03/2019 05:25:00
Yazdır

Soru

İyi günler...

Ben 657 tabi 399 kit sözleşmeli devlet memuru olarak görev yapıyorum. Benim size bir sorum olacaktı.

Eşim özel sebeplerden dolayı özel bir şirkette part-time(yarı zamanlı) calismaktadir. Çalıştığı iş yeri aylık 12gun sigorta yapmaktadır. Ben devlet memuru olarak aile yardımı alabilir miyim eşimin part-time(yarı zamanlı) çalışmasından dolayı.

Şimdiden teşekkürler

Cevap

375 sayılı KHK:

"Ek Madde 8 - Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımıödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneği, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir."

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202, 204, 205. Maddeleri:

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder."

Hak kazanma durumunda ödeme, memur tarafından verilen Aile Yardımı Bildirimi esas alınarak yapılır.

Burada önemli olan eşin menfaat karşılığı çalışmasıdır. Bizce eşin tam ya da kısmi zamanlı çalışması, aylık sigortalı gün sayısı önem taşımamaktadır. (Ayın belli günlerinde çalışanlar için görüşümüz için Tıklayınız.)

Sonuçta eşi part time olarak çalışan memura eş yardımı ödenemeyeceğini düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam