Bedelliler de "muvazzaf" askerlik yapmış sayılır mı?

25/08/2019 17:27:00
Yazdır

Soru

Kolay gelsin iyi çalışmalar dilerim. Kamu işçisi olarak çalışmaktayım. bedelli askerlik için 21 gün görevimi yerine getirdim. bağlı olduğumuz sendikanın yapmış olduğu toplu iş sözleşmemde askerlik görevi için işinden ayrılan işçiye 300 tl nakdi yardım yapılır ifadesi açık ve net belirtmektedir. ayrıca madde de uzun dönem kısa dönem bedelli ifadesi yer almamaktadır. SİZE SORUM ŞU müdürlüğüm ile görüştüğümde bu parayı alamayacağımı çünkü muazzaf asker olmadığımı bedelli olduğum için yararlanamayacağımı söylemiştir. sizin bu konuda düşünceleriniz benim için önemli bedelli askerlik yapmış olmam muazzaf olmadığım anlamına mı geliyor? saygılar sunarım iyi çalışmalar dilerim.

Cevap

7179 sayılı Askeralma Kanununun 3. Maddesinde muvazzaf kelimesi "askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silahaltına alınanlar" olarak tanımlanmış.

Kanun bedelli olan olmayan ayrımı yapmıyor. Askerlik görevi için silah altına alınanların hepsine muvazzaf diyor.

7179 sayılı Kanun:

"Askerlik çağı ve hizmet süresi

MADDE 5- (1) Askerlik çağı; yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olmak üzere üç döneme ayrılır.

Bedelli askerlik

MADDE 9- (1) İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan önce Bakanlıkça belirlenecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar."

Kanuna göre bedelli askerlikten faydalananlar da zorunlu askerlik hizmetini yapmış sayılıyor.

4857 sayılı İş Kanununda da zorunlu askerlik hizmeti "muvazzaf askerlik" olarak geçiyor.

Sonuç olarak 21 gün silah altına alınarak bedelli yapılan askerlik de "muvazzaf" askerlik hizmeti sayılmalıdır.

Bu soru 17,871 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam