Şimdi, Anayasanın 42. Maddesinden gidelim.
1-Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.
2-Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
3- Devlet, maddi imkanlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğtime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır.
4-Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.
Kıymetli kardeşim,hem 20 yıllık bir devlet memuru hemde geçmişte aynı yolu kat etmiş bir büyüğün olarak anayasal haklarını sıraladım, biri çıkar sana kanunlardan bahseder ise, Anayasa ile verilen hakların kanun ile sınırlandırılamayacağı hükmü sıklıkla bu durumlarda baş vurulan bir hak arama yöntemidir ve bu hak mahkemeler tarafından kullandırtılır. Umarım hiç ihtiyacın olmaz, olsa ki devlet bunu sağlamakla yükümlüdür. Geçmişte bu hakkımı kullandım. Lakin bu yol zor ve zahmetlidir. Bunun yerine şartlarını bi daha değerlendir, hiç olmadı açık öğretimden yoluna devam et derim. Şansın bol olsun.
öncelikle kurumun sana uyması gibi bir zorunluluğu yok,ancak anlayışlı amirlere düşersen gece işi vs. verilerek hem okumanı hem de çalışması sağlayabilirler. ayrıca üniversitelerin her biri ayrı bir kurum olduğu için tayin zordur. gideceğin yerden kadro bulacaksın,seni isteyecekler,üniversitede muvafakat verecek ancak ondan sonra.
şimdi kardeş bende zamanında bundan 8 yıl önceydi hem üniversite okumuştum hemde memurdum benim işim çok daha zordu üniversite hem devam zorunluğu istiyordu hem birinci öğretimdim atandığım kadro da hizmetli kadrosyudu yani 8-5 çalışmak gerekiyordu ben 1.sınnıfın yarısında atandım amirimle konuştum okumak istediğimi sağolsun çok iyi biriydi bizim kurumda güvenliğe kadrolu güvenlik görevlileri bakıyordu ve açık olduğu için gece bekçiliğine verdi beni 4 sene okudum bitirdim ve bitirdiğim ve psikolog kadrosuna geçiş yaptım sonra kpss ile muvafkat alıp ama işte benim müdür gerçekten çok iyi biriydi ve her zaman böyle herşey yolunda gitmeyebiliyor benim gibi atabana tanıfığım bi kaç kişi vardı onlar ünivesiteyi bırakmak zorunda kaldı zaten 2.öğretimsin eğer 8-5 lik bir kadroya atanırsan sıkıntı yok ama işte kurum çalışma ssatlerimi bana göre ayarlamak zorundadır gibi bi zorunluluk yok sonuçta kamuda iş daha önce gelir yani ders saatiyle ilgili bir kanunu izin yoktur ama şöyle yapabilirdin amirinle konuşursun çok önemli dersler olur gitmeden geçemeyeceğin 3-4 derse izin verilrbilir eğer çok anlayışsız biri değilse kimse demez yok hiçbirleşilde gidenezsin derslerine diğrerleri için hocalarla konuşursun seni idare etmeleri için gelgelelim tayin konusu bazı kurumlarda var eğitim tayini örnek sağlık bakanlığı ama her kurum eğitim için tayin vermiyor zaten atanacağın kurumun o ilde de teşkilatı olaması lazım meela bazı kurumların her ilde teşkiltaı yok yani tercih ederken ona dikkat et mümkünse başka ilde bir kadroyu yazma aynı ilde bile hem okumak hem açlışmak çok zorken farklı ilde yapamazsın ama okuduğun bölüm iyi bir bçlüm değilse atama garantisi değilse memurluğa tercih edecek bir bölüm değilse git atanmaya bak ve son söz eğer gerçekten okumak istersen aynı ilde bişekilde haleedersin ben meeela 4 yıl tek bir dersim bile alltatan kalmadı hakkında hayırlısı olsun
hem unıde okuyup hemde memur olabılırısnız .ögrencı olmak gecerlı bır mazerettır calısma saatlerını okul bıtene kadar sana gore ayarlamaları gerekır .sende bıraz yardımcı olursun gerekırse ıkıncı ögretıme gecersın .tayın konusu ıse unılerde memur olursan tayın sıkıntılı bıraz muafakkıyet alman gerekır calsıtıgın unıverste sana muafakıyet yanı olur verırse başka unıye tayın olursun .
memur olmanızda hiç bir sorun olmaz derslere girmene izin verilir. Mesai saatini ders saatleri dışında tamamlarsın. akşamları açık olan bir birime verirler seni (kütüphane gibi) gündüz derslere girersin akşamları da mesaini tamamlarsın örnekleri var