'5 yıl içinde hiç tayin istemeyeceğim' imzalı belgeler ne anlam taşıyor?

24/07/2007 17:58:00
Yazdır

Soru

Merhaba arkadaşlar ben 2006 yılında PTT ye memur olarak yerleştirildim. İlk kayıt esnasında bizlere 5 yıl içerisinde tayin istemeyeceğim içerikli bir belge imzalatıldı. Şu an önümüze bu belge engel olarak koyulmakta. Benim sorum bu belgenin hukuki geçerliliği, beni ne kadar bağlar bu belge. Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şuan çok mağduruz, benim gibi birçok insan var eşinden çocuğundan ayrı İstanbul'da yaşama zorunda bırakılıyor. Sizde çok iyi bilirsiniz bir memur için İstanbul yaşanması ne kadar zor bir yerdir. Hele ki birde size ihtiyacı olan insanlardan uzaksanız varın siz tahmin edin durumumuzu. Adaletsiz bir tutum olduğunu düşünüyorum, adamını bulan yapıyor, bu 5 yıl tayin istememe belgesi sorulmuyor onlara. Ayrıca bu şekilde imza atıp ta tayin olanları emsal göstererek kurumu mahkemeye versem nasıl bir sonuç elde ederim. Bu konularda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap

Bilindiği üzere, PTT posta işletmesinde 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bir kurumdur.

399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Görev ve Yer Değişikliği başlıklı 9 uncu maddesinde "Sözleşme süresi içerisinde gelişen hizmet şartlarına göre sözleşmeli personelin görevi veya görev yeri değiştirilebilir. Sözleşmeli personelin daha üst bir göreve getirilebilmesi için bu görevin iş gereklerini taşıması, boş bir pozisyonun bulunması ve sicil ve başarı değerlemesinin A veya B düzeyinde olması gerekir.
Görev veya görev yeri değişikliklerinde yeni görev yerine hareket ve işe başlama süresi aynı yerde göreve başlayacaklar için tebliği izleyen gün, başka yerdeki göreve başlayacaklar için 15 gündür."
hükmü yer almaktadır.

399 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesi uyarınca kurumunuz olan PTT içerisinde (sözleşmeli personelin nakli) görevinizin veya görev yerinizin değiştirilmesi görevde yükselme ve unvan değişikliği mevzuat hükümlerine uyulmak suretiyle idarenin takdiri ile mümkün bulunmaktadır. İdare bu takdiri hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik ilkesine uymak suretiyle kullanması gereklidir. Amirlerin personele eşit davranmaları gerekmektedir. Bütün personele yapılan bir uygulamadan yalnız sizin için vazgeçilmesi doğru olmayacaktır. Böyle bir durum idareyi personel ile muvazaalı duruma düşüreceği muhakkaktır. Aynı durumdaki personele farklı uygulama yapılmış olması halinde idareyi dava edip davayı kazanma şansınızın olabileceği değerlendirilmektedir.

Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Çalışan Personelin Nakline ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan ayrıntılı haber için "399'a Tabi KİT'lerde Çalışan Personelin Nakli" başlıklı habere bakınız.

399'a tabi sözleşmeli, eğitim durumundan dolayı nakil isteyebilir mi?

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam