Bekar öğretmen okul lojmanında kalmaya zorlanabilir mi?

15/09/2007 12:56:00
Yazdır

Soru

Okulum bulunduğum ilçeye 12 km uzaklıkta gidiş geliş yapıyorum. Ancak okul müdürü lojmanda oturmam gerektiğini söylüyor. Lojmanda su ve elektrik sorunu var. Okulda beş bekar bayan bir dairede kalmamız isteniyor. Böyle bir şeye zorlamaya hakkı var mı? Cevaplarsanız çok sevinirim

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b)Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Hizmet tahsisli konutlarında oturma süresi ve tahsis şekli hususundaki ayrıntılı haber için tıklayınız.

Bekar memurların bir lojmanda kalmaya zorlanmalarına ilişkin haber için buraya tıklayınız.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İkamet mecburiyeti başlıklı ek 20 maddesinde " Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.
Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilirler.
"hükmü yer almaktadır.

Devlet memurları görev yaptıkları köy veya belediye (mücavir alan dahil) sınırları içinde oturmaları yasal zorunluluktur.

Ayrıca, Devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları ve ceza uygulanacak fiil ve halleri düzenleyen 125 inci maddenin aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayıldığı (C)bendinin g) alt bendinde ise "İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek," fiili sayılmıştır. 125 inci madde de ayrıca, "Özel kanunların disiplin suçları ve cezalarına ilişkin hükümleri saklıdır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1- Hiçbir memur lojmanda oturmaya zorlanamaz. Lojman tahsis edilmesi kişinin talebine bağlı olan bir haktır. Kişinin talebi olmadan lojman tahsisi yapılamaz.
2- Devlet memurları görev yaptıkları köy veya belediye (mücavir alan dahil) sınırları içinde istedikleri yerde ikamet etmeleri serbesttir.
3- Devlet memurları görev yaptıkları köy veya belediye (mücavir alan dahil) sınırları dışında görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.
4- Okulunuz belediye veya köy mücavir alanı içindedir bu sebeple idare sizi lojmanda oturmaya zorlaması mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam